• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fratini: Ukidanje viza tehničko pitanje

Ministar inostranih poslova Italije izjavio je u utorak da je odluka o ukidanju viza za građane BiH tehničko pitanje koje ima veliki politički značaj

 Fratini: Ukidanje viza tehničko pitanje  Izvor: MONDO

"BiH je, prema mom mišljenju, izvršila obaveze tako da Evropska komisija ubrzo može dati pozitivno mišljenje u vezi sa liberalizacijom viznog režima za građane BiH, što bi se moglo ozvaničiti na konferenciji 2. juna", rekao je Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini u razgovoru sa zamjenicima predsjedavajućih oba doma Parlamentarne skupštine BiH Berizom Belkićem i Dušankom Majkić.

Belkić je naglasio da građanima BiH treba jedna vrsta pozitivne poruke da nisu izlovani od Evrope i da će biti podržana njihova konsenzualno izražena želja da uđu u EU i NATO, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Majkićeva je tokom sastanka istakla brojne pozitivne pomake koji su izvršeni unutar BiH.

"U BiH je mnogo urađeno o pitanju liberalizacije viznog režima i smatramo da liberalizovani vizni režim ne bi bio poklon, već nešto što je ova zemlja zaslužila", rekla je Majkićeva.   

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je tokom njegovog susreta sa italijanskim ministrom inostranih poslova Frankom Fratinijem iskazana zainteresovanost Italije za saradnju sa RS u oblasti energetike, tekstilne industrije i šumarstva.

Dodik je rekao novinarima nakon sastanka sa Fratinijem u Sarajevu da je tokom susreta bilo riječi i o daljoj sudbini OHR-a, te da je izražen stav Italije da treba da dođe do tranzicije OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU, čime bi se pojačala uloga EU u BiH i problemi brže i kvalitenije rješavali.

Premijer RS rekao je da je ministar Fratini izrazio snažnu spremnost Italije da pomogne BiH da dobije viznu liberalizaciju.

"S obzirom na atmosferu sa našeg današnjeg sastanka, uvjeren sam da će se liberalizacija viznog režima desiti u očekivanim terminima. Italija je pokazala veliku spremnost da pomogne u tome", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je sa Fratinijem razgovarao i o mogućim korekcijama Ustava koje se odnose na kandidovanje za izbor najviših državnih zvaničnika.

"Iznio sam raniji poznati stav da u Ustavu umjesto nacionalnog određenja kanditata bude njihov broj, čime bi se riješilo pitanje usaglašavanja. Ministar se interesovao za tu mogućnost, ali to zavisi od faktora u BiH", istakao je premijer RS.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE