• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Perić: FTV podriva nezavisnost sudstva

Federalna televizija podriva sudijsku nezavisnost i potkopava ugled Suda BiH, ocijenio sudija ovog suda Branko Perić.

 Perić: FTV podriva nezavisnost sudstva  Izvor: MONDO

Federalna televizija (FTV) potkopava ugled Suda BiH i podriva sudijsku nezavisnost grubim uvredama, klevetama, ponižavanjem sudija i komentarisanjem nepravosnažnih odluka suda s ciljem profesionalne i moralne diskreditacije sudija, ocijenio je sudija ovog suda Branko Perić.

Perić je u dopisu upućenom 6. aprila predsjedniku Suda BiH Meddžidi Kreso tako odgovorio na njen zahtjev da navede razloge zbog kojih nije dozvolio da se FTV-u dostavi video-zapis sa objavljivanja presude u predmetu "Stanković i drugi", piše "Glas Srpske".

On navodi da se u političkim i informativnim emisijama FTV-a već dugo grubo vrijeđaju, kleveću i ponižavaju sudije tog suda pokojni Ševko Šahbegović, Izo Tankić, Sead Fejzagić, te da je on lično izložen neviđenoj kampanji vrijeđanja i diskreditovanja u emisiji "60 minuta" i Dnevniku FTV-a.

"Video-snimci sa suđenja se koriste s ciljem diskreditacije sudija tako što se njihovi likovi fokusiraju na način koji kod gledalaca stvara neprimjerene utiske o ličnostima sudija (Izo Tankić). Takvim odnosom FTV potkopava ugled Suda BiH i podriva sudijsku nezavisnost. Svaka vrsta saradnje sa takvom televizijom je protiv interesa Suda, pravosudnog sistema i interesa javnosti", naveo je Perić u dopisu.

Sudija Perić kaže da je u centralnom Dnevniku FTV-a 12. aprila objavljena vijest da je Kreso Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH protiv njega podnijela disciplinsku prijavu zbog medijskih istupa uz prikazivanje dijelova službene korespondencije, ali da je izostavljeno navedeno pismo.

"Moja odluka o uskraćivanju video-zapisa sa suđenja odnosi se na jedan od javnih servisa, konstantno se koristi u mojoj ličnoj i profesionalnoj diskreditaciji na FTV-u, bez iznošenja razloga za takvu odluku", dodao je Perić.

Perić je u dopisu Meddžidi Kreso istakao da kao sudija ima obavezu da zaštiti ugled Suda i sudijsku nezavisnost i da zato neće dozvoliti da otvorenost suda zloupotrebljavaju neodgovorni novinari i urednici.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE