• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Josipović u posjeti BiH

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović stigao u Sarajevo, u svoju prvu zvaničnu posjetu BiH.

 Josipović u posjeti BiH Izvor: MONDO

Josipovića je na sarajevskom aerodromu dočekao zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Dragan Vrankić, te predstavnici drugih institucija BiH i Ambasade Hrvatske u Sarajevu.

Predsjednik Hrvatske Josipović, uoči današnje posjete BiH, je izjavio da je Hrvatska za cjelovitu BiH, uz ravnopravnost tri konstitutivna naroda.

Josipović je istakao da u BiH dolazi sa važnom porukom.

"Cilj moje posjete BiH je da se da novi zamah odnosima dvije zemlje, jer je BiH važan partner Hrvatske", rekao je Josipović sinoć za BHRT i dodao da postoje velike mogućnosti za realizaciju zajedničkih projekata BiH i Hrvatske, kao i nastup na trećim tržištima.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da će tokom posjete BiH posjetiti selo Ahmiće kod Viteza i osuditi zločin koji su tamo počinili Hrvati, te tim simboličnim gestom ''otvoriti vrata'' boljim odnosima i zajedničkoj izgradnji kvalitetnije evropske budućnosti dvije zemlje.

Josipović je naglasio da je odnos hrvatskih političkih partija u BiH unutrašnja stvara te zemlje, te da očekuje da će naredni izbori iznjedriti predstavnika Hrvata u BiH.

Govoreći o izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Josipović je naveo da će za njega partner biti onaj koga izaberu građani u BiH.

Prema njegovim riječima, pitanje Hrvata u BiH biće riješeno.

Govoreći o mogućnosti izlaska Hrvata iz BiH na izbore u Hrvatskoj, Josipović je naglasio da tu postoje nesuglasice i da treba otkloniti postojeće animozitete i pronaći racionalno rješenje.

Osvrćući se na pitanje dvojnog državljanstva, on je napomenuo da Hrvati u BiH moraju ostati, jer se njihov broj prepolovio.

"Ako gledamo sa tog aspekta, onda je cilj da Hrvati u BiH opstanu i nije dobro da postoji ovako uređen sistem dvojnog državljanstva", rekao je hrvatski predsjednik i naglasio da će Hrvatska pomagati BiH na putu ka EU i NATO.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović dolazi u srijedu u dvodnevnu radnu posjetu BiH, tokom koje će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH.

Josipović bi trebalo da razgovara i sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Protokolom posjete, predviđeno je da se hrvatski predsjednik obrati Parlamentarnoj skupštini BiH i razgovara sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom.

Josipović će u obraćanju poslanicima i delegatima Parlamentarne skupštine BiH govoriti o odnosima BiH i Hrvatske, evroatlantskim perspektivama zemalja regiona, te podršci Zagreba evropskoj budućnosti BiH.

Poziv za prisustvo obraćanju upućen je poslanicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, zatim izaslanicima diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH i međunarodnih organizacija, predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH, akademske zajednice, kao i studentima odnosno postdiplomcima univerziteta.

Ceremonija svečanog dočeka u rezidenciji "Konak" u Sarajevu zakazana je za 10.45 časova, a konferenija za novinare, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, u 12.25 časova.

Josipović je za predsjednika Hrvatske izabran 10. januara, a ovo mu je prva zvanična posjeta BiH.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE