• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić: Silajdžić kao Kalimero

Špirić istup Silajdžića uporedio sa animiranim likom malog Kalimera koji stalno uzvikuje "to je nepravda, to je nepravda".

 Špirić: Silajdžić kao Kalimero Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić upozorio je u srijedu da pretvaranje BiH u državu skandala udaljava zemlju od zacrtanog evropskog puta.

"Umjesto da se posvete budućnosti BiH pojedini njeni lideri još žive u prošlosti i žele da pretvore BiH u zemlju skandala jer tako skreću pažnju međunarodne zajednice i obezbjeđuju njenu pojačanu arbitražu", izjavio je Špirić Srni reagujući na politički skandal koji je u utorak u Mostaru izazvao predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

On je istup Silajdžića uporedio sa animiranim likom malog Kalimera koji stalno uzvikuje "to je nepravda, to je nepravda", što je prema Špirićevim riječima "potrošena formula".

"Nažalost, takve izjave drže BiH sve dalje od konačnog cilja, a to su dobra regionalna saradnja i članstvo u Evropskoj uniji", zaključio je Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara vjeruje da će 2. juna biti donesena odluka o ukidanju viza i da će građani BiH najdalje do jeseni slobodno putovati Evropom.

"Ja sam po pitanju viza optimista još od trenutka kada su ispunjeni svi uslovi. Moramo imati fer odnos, dakle, ispunili smo uslove, slijedi liberalizacija. To je sada tehnika i ne smije biti opterećena političkim uslovljavanjima", rekao je Špirić.

Njegov optimizam se, naglašava, zasniva na onome što je urađeno i viznu liberalizaciju smatra prvim tantijemama za građane BiH a ne za političku elitu.

"Optimista sam ukoliko ključni ljudi ne budu pravili skandale u ovoj zemlji, jer ako BiH bude ocijenjena zemljom skandala onda će se donositi i drugačije političke procjene u Briselu i to je ono čega se najviše plašim", zaključio je u izjavi Srni predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić poručio je uoči posjete hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da će se uspjeh njegove politike u regionu mjeriti prema načinu rješavanja problema Srba u Hrvatskoj iz koje su "Srbi protjerani kao narod da bi se vratili kao nacionalna manjina".

"Garancija dobre politike Josipovića kada su Srbi u BiH u pitanju jeste da pomogne Srbima u Hrvatskoj i po tome ćemo mjeriti njegov uspjeh", izjavio je Špirić Srni.

Predsjedavajući Savjeta ministara kritikovao je organizaciju Josipovićeve posjete BiH tokom koje je predviđen dolazak na stratište Hrvata i na stratište Bošnjaka, ali ne i posjeta stratištu Srba u BiH.

"Doći u BiH i posjetiti stratišta gdje su stradali Hrvati i muslimani, a ne posjetiti recimo srpsko stratište u Dobrovoljačkoj gdje je počinjen veliki zločin znači da se Josipoviću Srbi priviđaju samo u počasnom stroju i to je formula na koju ja na ovoj funkciji ne pristajem", poručio je Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara neće se danas sresti sa hrvatskim predsjednikom jer je za njegov dolazak, kaže, saznao prije par dana.

"Uvijek je dobro da bitni političari dolaze u BiH i žao mi je što neću razgovarati sa Josipovićem, ali organizacija ove krnje državne posjete govori o tome da BiH može biti slučajna ili usputna stanica nekim političarima i čini mi se da je ovdje riječ o stranačkoj posjeti SDP-a SDP-u", ocijenio je Špirić.

"Od možda najbolje ideje, ta će posjeta imati krnje domete. Mnogo je manifestacija, a malo suštine i bojim se da će dolazak hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u BiH poprimiti oblike turističke posjete", zaključio je u izjavi Srni predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.     

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE