• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić nastavio ispitivanje Zulića

Suđenje Radovanu Karadžiću nastavljeno u Haškom tribunalu unakrsnim ispitivanjem prvog svjedoka optužbe Ahmeta Zulića iz Sanskog Mosta.

 Karadžić nastavio ispitivanje Zulića Izvor: MONDO

Karadžić je, uoči nastavka ispitivanja, za svjedoka rekao da je "visoko istreniran, da su njegove izjave peglali u Tužilaštvu, da nije ni nepristrasan ni iskren, već pun namjere da izvrda", javio je dopisnik Srne.

On je rekao da mu "nije namjera da svjedoka diskredituje, već da je samo htio da objasni svoj dalji postupak ispitivanja".

"Izjave svjedoka pune su apodiktičkih tvrdnji i, ako ih ne osporim, one mogu biti osnov za osuđujuću presudu", ocijenio je Karadžić.

Svjedok je kategorično odbijao tvrdnje da je iz rudnika u Sanskom Mostu u proljeće 1992. godine otpušten zato što je kod njega, osim puškomitraljeza, pronađena i određena količina eksploziva.

Prema svjedokovim riječima, "pripadnici JNA i srpske policije bili su zaduženi za čuvanje eksploziva i nije bilo ni teoretske šanse da se eksploziv iznese iz rudnika Kamengrad".

On je negirao Karadžićeve navode da je početkom 90-ih bilo teško izaći iz Sanskog Mosta, tvrdeći da je "najlakše bilo" odatle izaći.

Svjedok je potvrdio da je njegova supruga imala problema sa prikupljanjem dokumenata potrebnih za odlazak, ističući da je razlog bilo to što je on bio zarobljen na Manjači.

Povodom Karadžićeve tvrdnje da muslimani ne samo da nisu protjerivani, već su obeshrabrivani da odu, svedok je rekao da su na nesrpsko stanovništvo "vršeni pritisci da odu i da njegova braća nisu imala problem, jer su Srbi organizovali odlazak stanovništva".

Na Karadžićevo pitanje kako izvodi zaključak da bi njegova dva brata bila ubijena da su ostala u Sanskom Mostu, a treći brat, koji je ostao da radi u rudniku do avgusta 1995. godine nije ubijen, svjedok je odgovorio da im je on "trebao da radi, zato što je stručnjak".

Povodom svjedokove ranije tvrdnje na suđenju Slobodanu Miloševiću da je srpski policajac Tonči ubijen zato što je pomagao muslimanima, Karadžić je sudu ponudio dokazni materijal koji potvrđuje da je taj policajac živ.

Glavni pretres se nastavlja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE