• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Potrebno veće angažovanje građana

Blokade koje sprečavaju napredak BiH ka Evropi će postojati sve dok građani ove zemlje ne natjeraju svoje predstavnike da uklone prepreke s puta.

 Incko: Potrebno veće angažovanje građana Izvor: MONDO

Ovo je rekao visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Incko u srijedu na konferenciji "Izgradimo civilno društvo u BiH."

Incko je na konferenciji koja je održana u organizaciji Centra "Andre Malro", koja okuplja aktiviste građanskog društva, istakao da su protekle četiri godine pokazale da političari u BiH sami ne mogu ili ne žele uraditi ovaj posao, pozvavši nevladine organizacije da budu aktivnije u tom smislu.

"Sa zastojem u provođenju reformskih procesa potrebnih za pridruživanje EU, došlo je do ogromnog povećanja stope siromaštva i nezaposlenosti”, rekao je Incko.

Visoki predstavnik je poručio da bi kampanja koja će se voditi do oktobarskih izbora trebala fokusirati na ta pitanja - navodi se u saopštenju OHR-a.

"Zašto nisu implementirane reforme potrebne za evropske integracije koje će poboljšati život građana? I kako kandidati planiraju rješavati ta pitanja u predstojećem periodu?", upitao se Incko.

Navodeći da je danas jasno da BiH treba mnogo bolju politiku, Incko je rekao da se građani i nevladine organizacije ne bore dovoljno u traženju tog poboljšanja.

Incko smatra da je jedini način na koji će se prepreke za evropske integracije ukloniti s puta ako građanu preuzmu vođstvo, te je apelovao na nevladine organizacije da primoraju kandidate za javne funkcije da budu adekvatno odgovorni izbornom tijelu.

Visoki predstavnik je obraćanje zaključio riječima da većina građana BiH želi normalnu evropsku državu u kojoj mogu da žive i rade sigurno i dostojanstveno, te da kandidate treba upitati kako planiraju da to ispune.

Prema njegovim riječima, građani trebaju političare adekvatno pozivati na odgovornost da učine ove izbore istinskom prilikom za BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE