• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavljeno suđenje "bugojanskoj četvorki"

Bivši predsjednik ratnog predsjedništva u Bugojnu Dževad Mlaćo ne sjeća se ko je naredio da zarobljene vojnike HVO-a treba likvidirati, iako je to zapisano u njegovom rokovniku.

 Nastavljeno suđenje "bugojanskoj četvorki"  Izvor: MONDO

Mlaćo je ovo rekao u srijedu pred Sudom BiH, u nastavku suđenja "bugojanskoj četvorki", tačnije Enesu Handžiću, Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavicu i Senadu Dautoviću, koje Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene tokom 1993. i 1994. godine nad Hrvatima u Bugojnu koji su bili zarobljeni u garažama i privatnim kućama, salonu namještaja, zgradi Gimnazije, "BH Banci", logoru Stadion "Iskra".

"Ne mogu se sjetiti ko je to rekao. Znam sigurno da na sjednici Ratnog predsjedništva opštine Bugojno nikada nije donesena odluka ni javno, ni tajno da se neko likvidira, a zalagao sam se za zakonita rješenja po svim pitanjima", istakao je Mlaćo, koji je svjedok odbrane Handžića.

Ispitivanje Mlaće počelo je 24. marta ove godine, ali je prekinuto jer nije imao pravnog savjetnika, što mu je po zakonu dozvoljeno, budući da je osumnjičen za učešće u zločinima u Bugojnu tokom i nakon sukoba Armije BiH i HVO-a 1993. i 1994. godine.

U optužnici se navodi da su Gasal, kao upravnik, i Kukavica, kao komandir straže, bili odgovorni za funkcionisanje logora Stadion "Iskra", u kojem je u nehumanim uslovima bilo zarobljeno oko 300 hrvatskih civila, prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Handžić, bivši pomoćnik načelnika za bezbjednost 307. motorizovane brigade Armije BiH i Dautović, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti Bugojno, terete za učešće u planiranju i zarobljavanju civila u tom gradu.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. april ove godine, kada će svjedočiti Selmo Cikotić, sadašnji ministar odbrane BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE