• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnadak o putovanjima: Budžet nije probijen

Autori mondo.ba Autori Agencije

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je, u nakon rasprave u Predstavničkom domu parlamenta BiH o efektima njegovih putovanja u inostranstvo, da nije bilo nikakve nezakonitosti, probijanja budžeta ili skandala.

 Crnadak o putovanjima: Budžet nije probijen Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Obraćajući se poslanicima Predstavničkog doma, Crnadak je rekao da je ovo jedini slučaj u svijetu da se na ovakav način raspravlja o jednom ministru inostranih poslova.

"Ministarstvo inostranih poslova nijedne godine nije probilo budžet i nijednu stavku koja se odnosi na putovanja. MIP prati samo ono što radi Predsjedništvo BiH", naveo je Crnadak.

On je rekao da neki pokušavaju da ga posvađaju sa parlamentom BiH i pozvao ih da to više ne čine.

Crnadak kaže da je u nastupima pokretača inicijative Damira Arnauta iz SBB-a osjetio ambiciju da bude ministar inostranih poslova.

"Imamo situaciju da je predlagač inicijative Ministarstvo koštao oko 520.000 KM za samo jedan njegov mandat ambasadora. Imate situaciju da je samo jedna porodica koštala MIP 2,5 miliona KM", naveo je Crnadak.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak je u toku dosadašnjeg mandata na toj funkciji imao oko 140 putovanja širom svijeta, od čega je samo 19 službenih i 13 zvaničnih posjeta - četiri zemljama EU, a devet izvan Unije, rekao je danas poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut.

Crnadak: Na raspolaganju sam

Arnaut je naveo da je Crnadak za 10 mjeseci ove godine bio na 44 putovanja, u prošloj godini na 60 pojedinačnih putovanja, a u devet mjeseci 2015. godine na 37 putovanja.

On je predložio zaključke kojim Predstavnički dom traži da Crnadak u 30 dana dostavi detaljan izvještaj sa brojem putovanja i troškovima, te da Kolegijum Doma obezbijedi prisustvo članova Predsjedništva BiH i ministra inostranih poslova tematskoj sjednici na kojoj bi bilo riječi o daljim planovima Ministarstva.

Poslanik SNSD-a Milica Marković smatra da je puno sredstava utrošeno na Crnatkova putovanja, a da su rezultati beznačajni ili gotovo nikakvi.

Ona je iznijela podatak da je samo avionska karta do NJujorka koštala 32.000 KM.

Markovićeva smatra da je Crnadak malo radio na planu evropskog puta i evropskih integracija BiH.

Prema njenim riječima, Crnadak je imao za 50 odsto više putovanja od ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, i skoro kao državni sekretar SAD.

Ona je podsjetila da su mnogi, kada je Crnadak imenovan za ministra inostranih poslova, bili skeptični da ima kapacitet za tu funkciju.

NJena stranačka koleginica Dušanka Majkić tvrdi da Crnadak nema nikakve odgovornosti prema građanima.

Prekid zbog dešavanja u Hagu

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić saopštio je da je sjednica ovog doma ponovo prekinuta zbog novonastale situacije, nakon izricanja presude šestorici lidera "Herceg-Bosne" i napuštanja skupštinske sale poslanika iz reda hrvatskog naroda. "Obavio sam konsultacije sa predstavnicima srpskog naroda i oni smatraju da bi nastavak sjednice u ovakvim uslovima doveo do daljeg dizanja tenzija i nestabilnosti, tako da smatramo da u ovom trenutku ne postoje uslovi za nastavak 53. sjednice", rekao je Bosić novinarima u Sarajevu. Prema njegovim riječima, sjednica će biti nastavljena, kada se budu stekli uslovi i kada bude postignut dogovor u ovom domu.

Crnadak je diskusiju i kritike koje mu je uputila poslanik SNSD-a Milica Marković ocijenio kao "lične i ostrašćene" i zatražio da, ako u parlamentu BiH bude raspravljano o radu MIP-a, budu dostavljeni i troškovi putovanja Markovićeve i njene stranačke koleginice Dušanke Majkić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević je u okviru rasprave o ovoj tački dnevnog reda branila Crnatkov rad, te iskoristila priliku da postavi pitanje Vladi Republike Srpske o svrsi korišćenja vladinog aviona, nabrojavši brojne destinacije u inostranstvu u koje je letio.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković problematizovao je pitanje ozbiljnosti na koji način se ova tačka našla na dnevnom redu.

Zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Mladen Bosić iz SDS-a tvrdi da Crnadak nije zaslužio da bude stavljen na stub srama.

Prema njegovom mišljenju, Crnadak je uradio ono što se očekivalo od njega - da predstavlja BiH na najbolji mogući način.

"Teško je govoriti o efektima Crnatkovih putovanja. Koji su efekti putovanja parlamentaraca po svijetu i na koji način se to može dokazati?", upitao je Bosić i konstatovao da će Crnadak čak i dobiti neki poen nakon svega što je pokrenuto protiv njega.

Predsjedavajući Kluba SBB-a Mirsad DŽonlagić smatra da je nekorektno od Crnatka što ne dolazi na sjednice parlamentarne Komisije za spoljne poslove.

Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka predložio je da izvjštaje o svom radu na spoljnoplitičkom planu dostave i članovi Predsjedništva BiH, te predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i članovi Savjeta ministara.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE