• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šira istraga u slučaju "Medicinska elektronika"

Specijalno tužilaštvo Srpske proširilo istragu u slučaju "Medicinska elektronika" na sedam članova Uprave Investiciono-razvojne banke (IRB) RS.

 Šira istraga u slučaju "Medicinska elektronika" Izvor: MONDO

Oni su navodno glasali da se akcije tog preduzeća po znatno nižim cijenama od stvarnih prodaju kontroverznom banjalučkom biznismenu Miletu Radišiću , i tako oštetili budžet RS za oko 1,4 miliona KM.

Istragom su obuhvaćeni Snježana Vujinić, v.d. direktora IRB RS i izvršni direktor Sektora za finansije i računovodstvo, Goran Madžar, izvršni direktor Sektora za korporativno upravljanje IRB-a, Ivan Vidović, izvršni direktor Sektora za makroekonomske analize, Radivoje Krčmar, direktor Fonda za razvoj i zapošljavanje RS, Branislav Subotić, direktor Fonda za razvoj istočnog dijela RS, Ostoja Popović, direktor Fonda za restituciju RS, i Dalibor Puhalo, direktor Fonda za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS, saznaju "Nezavisne novine".

Tih sedam članova Uprave IRB-a terete se za nesavjestan rad u službi, a izvor "Nezavisnih" blizak istrazi potvrdio je da je istragom u slučaju "Medicinske elektronike" obuhvaćen i Vitomir Mikić, aktuelni referent Zemljišno-knjižne kancelarije u gruntovnici banjalučkog Osnovnog suda.

Mikiću se na teret stavlja da je u vrijeme obavljanja dužnosti šefa Zemljišno-knjižne kancelarije u gruntovnici zloupotrijebio službeni položaj i prihvatio da kao vlasnik 30.000 metara kvadratnih građevinske parcele u neposrednoj blizini "Medicinske elektronike" bude uknjižen Mile Radišić, kontroverzni biznismen i prvoosumnjičeni u slučaju u vezi sa tim banjalučkim preduzećem.

"Mikić je odobrio ovu uknjižbu iako je znao da osumnjičeni Radišić nije uplatio 616.000 KM za sporno zemljište", naveo je isti izvor. Specijalno tužilaštvo RS zatražiće ujedno i produženje pritvora za četvoricu osumnjičenih u slučaju "Medicinske elektronike", koji se u pritvoru nalaze od 24. marta, kada su uhapšeni u akciji Odjeljenja za istrage i zaštitu."Nezavisnim" je potvrđeno da je zahtjev kojim će biti zatraženo produženje pritvora za još dva mjeseca u finalnoj izradi, te da će sutra biti na stolu sudije za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci.

 Ukoliko sud prihvati zahtjev, prvoosumnjičeni Radišić, najveći akcionar u preduzeću "Medicinska elektronika", Bojan Golić, bivši v.d. direktora Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, Željko Katalina, bivši direktor "Medicinske elektronike" i Dragan Cerovac, član Nadzornog odbora tog preduzeća, osumnjičeni za organizovani kriminal i milionsku obmanu sa akcijama tog banjalučkog preduzeća, u pritvoru će ostati do kraja juna ove godine.
Radišiću je tako zatraženo produženje pritvora po više osnova, odnosno opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke i ometanja istrage, te mogućeg uznemiravanja javnosti i činjenice da je za krivično djelo koje mu je stavljeno na teret, organizovani kriminal, zaprijećena kazna od 10 godina zatvora.

Pritvor Goliću, Katalini i Cerovcu zatražen je zbog bojazni da će osumnjičeni, ukoliko se budu branili sa slobode, uticati na svjedoke, izazvati remećenje javnog reda i mira, a i zbog činjenice da je za krivično djelo koje im je stavljeno na teret zaprijećena kazna od 10 godina zatvora.

Specijalno tužilaštvo nije zatražilo mjeru pritvora za Nikica Bajić, člana Upravnog odbora Medicinske elektronike, koji će u sudskom postupku imati status saradnika.Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi zaključio je juče da će cjelokupna istraga o milionskim obmanama biti nastavljena i u narednom periodu.

Prvoosumnjičeni Radišić, najveći akcionar u preduzeću "Medicinska elektronika" i vlasnik firme "Grand trejd" iz Banjaluke, Bojan Golić, bivši v.d. direktora Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, Željko Katalina, bivši direktor Medicinske elektronike i Dragan Cerovac, član Nadzornog odbora tog preduzeća, uhapšeni su 23. marta zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovanog kriminala i da su oštetili budžet RS za oko 1,4 miliona KM.
Radišić se tereti da je u januaru prošle godine organizovao kriminalnu grupu, kako bi po znatno nižoj cijeni kupio državni kapital u preduzeću "Medicinska elektronika".

Cijena akcije tog banjalučkog preduzeća, koja je do aprila prošle godine iznosila 0,45 KM, prvo je kroz fingirane trgovine spuštena na 0,185 KM, a zatim na 0,05 KM, po koliko ih je u julu prošle godine kupio osumnjičeni Radišić od IRB-a, kroz javnu ponudu za preuzimanje, i tako na jeftin način postao najveći akcionar "Medicinske elektronike" sa 35,5 odsto učešća.Radišiću je zabranjeno raspolaganje nad tri i po miliona akcija tog preduzeća. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE