• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Josipovićev govor prenijele sve svjetske agencije

Govor hrvatskog predsjednikau Sarajevu u kom je izrazio duboko žaljenje što je i Hrvatska politikom doprinijela stradanjima ljudi prenijele svjetske agencije.

 Josipovićev govor prenijele sve svjetske agencije Izvor: MONDO

Agencija Rojters objavila je da je Josipović prvi hrvatski politički vođa koji je javno osudio ulogu Hrvatske u BiH, navodeći da je njegov govor u Sarajevu posljednji u nizu koraka koje preduzimaju hrvatski i srpski reformistički političari u nastojanju da zaliječe rane iz ratova 90-ih.

Asošijetet pres istakao je da je Josipovićev govor u parlamentu BiH, "do sada, najjasnija poruka mira i pomirenja nekog političkog vođe u regiji".

Frans pres objavio je da je hrvatski predsjednik uputio snažnu poruku pomirenja BiH, koju je izabrao za svoju prvu posjetu regiji, te da je on i u predizbornoj kampanji insistirao na temi pomirenja na Balkanu.

I Rojters i Francuska agencija najavljuju sutrašnji Josipovićev obilazak Ahmića i Križančeva Sela, gdje će odati počast najprije bošnjačkim, a potom i hrvatskim civilnim žrtvama."On će biti prvi hrvatski predsjednik koji će posjetiti to mjesto (Ahmiće), koje je postalo simbolom nasilja koje je razdiralo Hrvate i Bošnjake 1993. i 1994. Saveznici protiv Srba u najdužem ratnom razdoblju, Hrvati i Bošnjaci su te dvije godine ratovali međusobno", podsjeća Frans pres.

  I austrijska agencija APA izvještava opširno o Josipovićevoj posjeti BiH. "Ivo Josipović je u Sarajevu priznao greške politika iz 90-ih godina i najavio novu politiku", navodi italijanska agencija ANSA.Josipovićev govor pozdravili su i Evropska komisija i parlamentarni izvjestilac za Hrvatsku Hans Svoboda.

"Pozdravljamo izjave hrvatskog predsjednika kao korak prema izgradnji boljih odnosa u regiji. Istorija zemalja 'zapadnog Balkana' bila je teška i mučna. Važno je da prošlost ne djeluje kao kočnica napretka prema zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji", rekla je Angela Filote, portparolka komesara za proširenje Štefana Filea.  Istvoremeno, predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović kritikovao je Josipovića što nije posjetio stratišta Srba u BiH, već samo Bošnjaka i Hrvata. "Gdje će predsjednik Hrvatske prisustvovati i položiti vijence, to je njegova odluka, ali ako će se istini `gledati u oči`, onda bi Josipović trebalo da bude dužan da ravnopravno poštuje žrtve sva tri konstitutivna naroda u BiH", istakao je Kuzmanović.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić poručio je uoči današnje posjete hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da će se uspjeh njegove politike u regionu mjeriti prema načinu rješavanja problema Srba u Hrvatskoj iz koje su "Srbi protjerani kao narod da bi se vratili kao nacionalna manjina". Špirić je kritikovao organizaciju Josipovićeve posjete BiH tokom koje je predviđen dolazak na stratište Hrvata i na stratište Bošnjaka, ali ne i posjeta stratištu Srba u BiH.

"Doći u BiH i posjetiti stratišta gdje su stradali Hrvati i Muslimani, a ne posjetiti recimo srpsko stratište u Dobrovoljačkoj gdje je počinjen veliki zločin znači da se Josipoviću Srbi priviđaju samo u počasnom stroju i to je formula na koju ja na ovoj funkciji ne pristajem", poručio je Špirić. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE