• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majkić: "Tajna istraga" o izvozu oružja

Ministarstvo odbrane BiH skriva pod oznakom "tajno" informacije o izvozu oružja.

 Majkić: "Tajna istraga" o izvozu oružja Izvor: MONDO

Ovo je u četvrtak izjavila zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i član parlamentarne Komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić.

"Više od godinu dana pokušavam da ukažem na ovaj problem, prvo Komisiji za odbranu čiji je zadatak da vrši parlamentarni nadzor nad Oružanim snagama, ali Ministarstvo odbrane na sve te strašne stvari koje će uskoro izaći pred javnost stavlja oznaku tajnosti, iako to nema veze sa stvarnošću", rekla je Majkićeva Srni.

Prema njenim riječima, najveći problem u dosadašnjem radu sa uništavanjem oružja bile su zloupotrebe u tom procesu.

"Ministarstvo odbrane ni na koji način nije kontrolisalo proces uništavanja oružja, što je nedopustivo i strašno, jer ako se ne vrši kontrola, moguće je da dođe do zloupotrebe, a upravo se to dogodilo", upozorila je Majkićeva.

Ona je navela da je jedan od krivaca za to i UNDP sa kojim Ministarstvo odbrane ima sporazum.

"Pitanje korupcije i kriminala ne doseže samo do Ministarstva odbrane nego i do prvog u lancu, a to je UNDP koji, mislim već više od pet godina, radi u neregulisanim odnosima sa Ministarstvom odbrane", naglasila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, na neobjašnjiv način oružje koje je pripadalo vojsci Federacije BiH ili Vojsci Republike Srpske uzima se iz skladišta i šalje u pojedine namjenske kapacitete na uništavanje, a onda se najveći dio toga prefarba i izvozi.

"Cijeli koruptivni lanac počinje iz Ministarstva odbrane, preko UNDP-a i ide do pojedinaca koji su izdavali saglasnosti za izvoz oružja", rekla je Majkićeva koja je izrazila uvjerenost da će Agencija za istrage i zaštitu BiH, za koju čuje da vrši istragu, naći sve one koji su uključeni u ovo kriminalno djelo i upoznati javnost o svemu.

Ona je podsjetila da za izvoz oružja saglasnot treba da daju ministarstva odbrane, bezbjednosti i inostranih poslova BiH, dok Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa izdaje dozvolu.

"Komisija za odbranu i bezbjednost godišnje dva puta treba da bude izvještavana o izvozu oružja i vojne opreme, ali je do sada dobila samo jedan takav izvještaj", rekla je Majkićeva i dodala da razmatra mogućnost da sva saznanja koja ima u vezi sa ovim problemom saopšti javnosti na konferenciji za javnost.

Ministar odbrane Selmo Cikotić potvrdio je za "Večernje novosti" da se više pripadnika Oružanih snaga BiH našlo pod "lupom" ovog ministarstva zbog sumnje da su umiješani u trgovinu oružjem i municijom iz BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE