• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Nema više bonskih ovlaštenja''

Autor SRNA

Međunarodna zajednica nema šta da interveniše u BiH ni po jednom pitanju, a nema više ni korištenja bonskih ovlaštenja, rekao je ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

On je dodao da se to odnosi i na eventualne pokušaje intervenisanja u vezi s izbornim zakonodavstvom.

“Vjerujem da po ovom pitanju naše mišljenje dijeli široka većina u Savjetu za sprovođenje mira (PIK) – intervencija OHR-a ne bi smjela da se desi”, rekao je Ivancov za “Nezavisne novine”.

Ivancov je rekao da je primarni razlog što se Rusija nije pridružila kominikeu Upravnog odbora PIK-a taj što vjeruje da on ne odražava adekvatno situaciju u BiH, niti na pravi način gleda kako se kretati naprijed.

“Mi vjerujemo da ovako usvojeni zaključci više predstavljaju skup mišljenja pojedinih država i organizacija. Takođe, vjerujemo da su se politički direktori PIK-a više trebali fokusirati na pitanja koja su vitalna za održavanje političke ravnoteže u BiH. Mislim, primarno, na krizu u centralnim institucijama i institucijama Federacije BiH”, naveo je Ivancov.

On je dodao da se vidi da Predsjedništvo BiH ne radi kako treba, da Savjet ministara nije u stanju da donosi odluke, te da je parlament podijeljen na dvije ili čak i više suprotstavljenih frakcija.

Ruski ambasador je ocijenio da je u kominikeu trebalo iskreno ukazati na krizu koja postoji u institucijama, više se fokusirati na uzroke te krize, te se više baviti izbornim zakonodavstvom.

“Uzimajući u obzir važnost pitanja evropske budućnosti za naše partnere, smatramo da bi ovo moglo da postane tema kominikea. A vjerujem da ćemo se saglasiti da je taj proces u ozbiljnom zastoju. Ne radi se tu samo o EU perspektivi za BiH. Tu se radi i o reformama koje će pospješiti ekonomiju, lokalnu politiku i društvo u cjelini. Smatram da je kominike trebalo da bude fokusiran na ova tri pitanja”, dodao je Ivancov.

On je naveo da je u kominikeu bilo pitanja koja u ovom trenutku nisu posebno relevantna za budućnost, da se govorilo i o Haškom tribunalu, koji je u određenoj mjeri bio pristrasan, kao i o evroatlantskoj budućnosti BiH, što, prema mišljenju Rusije, nije bilo razloga da se nađe u kominikeu.

“Po čemu je evroatlantska budućnost pitanje implementacije Dejtona? Zašto se to pitanje našlo u kominikeu? Pritom, nije pitanje samo to što se mi ne slažemo s takvim tvrdnjama, već i zato što se s evroatlantskom budućnošću ne slaže pola zemlje i trećina ljudi”, rekao je Ivancov.

Rusija, kako je rekao, smatra da je izborno zakonodavstvo jedno od trenutno najvažnijih pitanja u zemlji.

“I nije to pitanje samo Izbornog zakona. Riječ je o pravima barem dva naroda u BiH, koja vjeruju da se njihova prava ne poštuju u potpunosti. I zato je ovo trebalo da bude najvažnije pitanje u kominikeu, a ne da se govori o čitavom nizu nevezanih pitanja”, ocijenio je Ivancov.

Ivancov je zaključio da bi članice PIK-a trebalo da iskoriste svoju ulogu i pomognu da se rješavaju pitanja kao što je funkcionisanje institucija i vladavina prava i rješavanje problema u vezi sa predstojećim izborima, ali da istovremeno ne nameću vlastite stavove i rješenja. “Konačne odluke treba da donesu domaći akteri, a ne neko izvana”, dodao je Ivancov.

Govoreći o sporazumu u vezi sa tekućim gasom koji je potpisan sa kompanijom povezanom s “Gaspromom”, Ivancov je naveo da je riječ o investiciji od 70 miliona evra i 60 miliona metara kubnih gasa, koji se posebnom pripremom čini lakši za transport u različite lokalne sredine u BiH, kako Republiku Srpsku, tako i FBiH.

Prema njegovim riječima, ova investicija mogla bi opsluživati i regionalna tržišta.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE