• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbori po postojećem ustavu i zakonu

Krajnji rok za raspisivanje ovogodišnjih opštih izbora, koji će biti provedeni po Ustavu BiH i zakonima važećim na dan raspisivanja, je 6. maj.

 Izbori po postojećem ustavu i zakonu  Izvor: MONDO

Ovo je izjavio član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić.

"Prema sadašnjem Izbornom zakonu, koji je baziran na Ustavu BiH, izbori treba da budu održani prve nedjelje u oktobru, a krajnji rok za njihovo raspisivanje je 150 dana prije, odnosno 6. maja", rekao je Petrić za Srnu, dodavši da raspisivanje izbora treba očekivati 4, 5. ili 6. maja.

Prema njegovim riječima, izbori će biti raspisani i provedeni po zakonima koji budu na snazi na dan njihovog raspisivanja, jer od tog dana nije moguće mijenjati pravila za njihovo održavanje.

"Sudeći na osnovu trenutne situacije, CIK će biti u poziciji da izbore raspiše po sadašnjem Ustavu i sa njim usklađenim Izbornim zakonom BiH", konstatovao je Petrić.

On je istakao da provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci nije stvar CIK-a.

"To je nešto što zadire u ustavne promjene, tako da je prvo potrebno promijeniti Ustav, a potom Izborni zakon. Ne vjerujem da je u sadašnjoj situaciji to moguće prije raspisivanja izbora", rekao je Petrić danas za Srnu.

Govoreći o spekulacijama da bi neprovođenje na izborima presude suda u Strazburu moglo uticati na legitimnost izbornih rezultata Petrić je naglasio da CIK ne može da ulazi u to.

"Ne ulazimo u to na koji će način neko iz Evrope, institucija EU, Savjeta Evrope, Venecijanska komisija ili neko drugi to ocijeniti", rekao je Petrić.

On je dodao da je CIK apsolutno spremna da ispoštuje rokove postavljene Ustavom i Izbornim zakonom.

"Kadrovski, organizaciono, normativno, funkcionalno i finansijski spremni smo za za provođenje izbora, a predizbornu godinu iskoristili smo za zakonske izmjene koje treba da olakšaju njihovo provođenje", precizirao je Petrić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE