• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kome je konkurencija Kalinićeva stranka?

Stranke u RS ne slažu se oko eventualnog uticaja koji bi novoformirana partija na čelu sa Draganom Kalinićem mogla imati na političku scenu.

 Kome je konkurencija Kalinićeva stranka? Izvor: MONDO

Član Glavnog odbora SDS-a Dragan Ćuzulan rekao je da Kalinićeva stranka neće biti nikakva konkurencija SDS-u niti će odvući članstvo te partije.

"Ne vidim bilo kakav značaj te stranke u budućnosti. Dio ljudi koji se deklarisao kao izvjesna podrška Kaliniću odustao je od otvorene podrške, a oni koji bi mu eventualno prišli i nisu za SDS. SDS sasvim sigurno ima stabilno glasačko tijelo i ne vidim prostor za nove političke stranke", rekao je Ćuzulan za Nezavisne.

Generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić smatra da je Kalinić samo još jedan avanturista koji osniva stranku po principu "jedan čovjek jedna stranka".
"Radi se o nastranim političkim principima kada Kalinić i drugi `kalinići` poput Krsmanovića, Čavića i Mihajlice imaju stranke u kojima su samo oni. Kalinić je bio svašta, kao i Čavić, i to je sve prokockao. Ne vjerujem da će krajem šeste decenije života krenuti iz početka i napraviti neko političko čudo", prokomentarisao je Vasić.

Lider PDP-a Mladen Ivanić istakao je da je Kalinićeva stranka za njega dobrodošla ako se bude ponašala opoziciono.

"U toj partiji ne vidim nikakvu konkurenciju, jer PDP ima svoje jasno i stabilno biračko tijelo. U narednom periodu ćemo vidjeti kakva će biti njegova orijentacija", rekao je Ivanić.
Lider Socijalističke partije Petar Đokić kaže da formiranje ove partije znači razvoj demokratskih procesa u RS.

"Na narednim izborima ćemo vidjeti snagu te političke partije. Mislim da će Kalinić najviše glasova pokupiti od birača svoje bivše stranke", smatra Đokić.
 Jedan od osnivača SDS-a Božidar Vučurević ne podržava sadašnje rukovodstvo SDS-a, ali ni Kalinićev potez.

 "Ja sam jedan od osnivača SDS-a i ne mogu biti ništa drugo nego to. Nisam od onih koji okreću ćurak naopako. Da je naziv stranke SDS RS, onda bi to bila druga priča i sebi bi privukao većinu osnivača SDS-a. Ovako ne vjerujem da će nešto uraditi", naveo je Vučurević.

Kaliniću je bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun 2004. godine zabranio političko djelovanje jer je smatran dijelom mreže podrške Radovanu Karadžiću, a 2009. godine je amnestiran. Nakon toga se Kalinić pokušao vratiti na čelo SDS-a, ali mu to nije pošlo za rukom, poslije čega ga je Glavni odbor SDS-a isključio iz stranke uz obrazloženje da ugrožava jedinstvo stranke.

Kalinić je juče u Banjaluci registrovao stranku koja će se zvati Savez za demokratsku Srpsku (SzDS).
Osnivačka sjednica Skupštine stranke održana je 17. aprila, njeno sjedište je u Banjaluci, a okosnicu članstva čine nekadašnji članovi SDS-a koji su i ranije podržavali Kalinića. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE