• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završen uviđaj, zgrada Vlade devastirana

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo obavili uviđaj u i ispred zgrade Vlade Federacije BiH, koja je tokom protesta boraca devastirana.

 Završen uviđaj, zgrada Vlade devastirana Izvor: MONDO

Pripadnici Federalne uprave policije okončali su oko 14.00 časova uviđaj pred zgradom i u zgradi federalne Vlade, nakon nereda koji su se dogodili u srijedu tokom demonstracija pripadnika boračkih organizacija, saznaje Srna na licu mjesta.

Zgrada Vlade devastirana je nakon demonstracija, a pogotovo su oštećene prostorije Ministarstva za boračka pitanja koje su i zapaljene.

Prema navodima zaposlenika u Vladi FBiH, potpuno je uništen računarski server koji je sadržavao registar podataka Ministarstva za boračka pitanja FBiH.

Zaposlenici Vlade i policije sa zaštitnim maskama rade na raščišćavanju unutrašnjih prostorija, u kojima je prisustvo suzavca još na granici podnošljivosti.

U neredima ispred federalne Vlade u Sarajevu juče je uništena i imovina Ambasade SAD u BiH, koja se nalazila neposredno uz zgradu Vlade, saopšteno je Srni je iz američke Ambasade.

"Iako snažno podržavamo pravo svih da izražavaju stavove, jučerašnji protesti ispred zgrade Vlade Federacije BiH su se pretvorili u nepotrebno nasilje", istakli su u Ambasadi.

U Ambasadi SAD duboko žale što su mnoge osobe povrijeđene, a imovina uništena te izražavaju nadu da će se povrijeđeni brzo i uspješno oporaviti.

Na desetine demonstranata i policajaca povrijeđeno je u protestima pripadnika boračkih kategorija pred zgradom federalne Vlade u Sarajevu, koja je demolirana.

Pred zgradom Vlade FBiH u srijedu u podne okupilo se više hiljada predstavnika boračke populacije iz ovog entiteta, koji su protestovali zbog uvođenja prihodovnog cenzusa za dobitnike ratnih priznanja i porodice poginulih boraca.

Pripadnici Federalne uprave policije do sada su priveli 26 osobe koja su učestvovale u neredima tokom protesta boračkih kategorija pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu.

Sindikat Federalne policije zatražio je da nadležne institucije istraže jučerašnje događaje i kazne odgovorne za napade na policiju.

Vlada FBiH trebalo bi da u ponedjeljak, 26. aprila, sa predsjednicima boračkih udruženja u FBiH održi tematsku sjednicu o zahtjevima ove kategorije stanovništva.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović rekao je da nije optimista kada je riječ o rješavanju problema i postizanju dogovora sa predsjednicima boračkih organizacija u FBiH.

Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović i najviši zvaničnici Federacije BiH zaključili su danas da je potrebno što hitnije provesti istragu da bi bile rasvijetljene okolnosti i utvrđena odgovornost za posljedice demonstracija boračke populacije u Sarajevu.

Na sastanku je osuđeno nasilje koje se dogodilo tokom jučerašnjeg protesta boračkih organizacija i izraženo je žaljenje zbog velikog broja povrijeđenih demonstranata i policajaca, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Učesnici sastanka ocijenili su da je policija djelovala u skladu sa profesionalnim standardima i zadacima koji su pred nju postavljeni.

Upućena je poruka građanima FBiH da je neophodan angažman svih struktura društva radi stabilizacije prilika i funkcionisanja pravne države, navodi se u saopštenju.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE