• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravna pomoć za radnike iz Hrvatske

BiH će pružiti finansijsku podršku za pravnu pomoć za oko 15.000 radnika koji su ostali bez posla za vrijeme rata u Hrvatskoj

 Pravna pomoć za radnike iz Hrvatske Izvor: MONDO

Oko 15.000 radnika koji su ostali bez posla za vrijeme rata u Hrvatskoj uskoro bi trebalo da dobiju finansijsku podršku iz budžeta institucija BiH za pravnu pomoć kako bi ostvarili svoja prava, pišu "Nezavisne novine" u izdanju od petka.

Kako tvrde čelnici udruženja iz Republike Srpske (RS) i Fededracije BiH (FBiH) koja okupljaju ove radnike Nikola Puzigaća i Ramiz Mervan, oni su spremni na radikalne mjere poput štrajka glađu, kako bi pokrenuli ovo pitanje s mrtve tačke.

Mervan podsjeća da je Predstavnički dom parlamenta BiH u dva navrata donosio zaključke o podršci od 200.000 KM, ali se čeka da Savjet ministara to realizuje.

"Nezavisne" saznaju da bi već naredne sedmice trebalo da bude održan sastanak čelnika ovih udruženja sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Nikolom Špirićem, i Momčilom Novakovićem, poslanikom koji je pokrenuo ovu inicijativu prošle godine.

Mervan i Puzigaća očekuju i podršku iz Sabora Hrvatske nakon prošlonedjeljne posjete poslanika Huseina Nanića, koji je dogovorio da ovo pitanje tamo pokrene poslanik iz reda nacionalnih manjina.

"Niko ne može zamisliti s kakvim se problemima godinama susreću ljudi koji su u Hrvatskoj izgubili i posao i sva druga radna prava, a uz to su ostali i bez imovine. Mi smo građani trećeg reda i tamo i ovdje, jer ne možemo ostvariti pravo na penziju, uvezivanje staža, niti invalidnine", rekao je Puzigaća, čije udruženje broji oko 7.000 registrovanih članova, i kaže da takvih građana ima mnogo više, ali nisu učlanjeni.

Puzigaća kaže da bi bilo dobro da im vlasti BiH otvoreno kažu da li su oni "politički problem koji kvari međususjedske odnose".

"Kada konkurišemo za finansijsku pomoć, jer nečim moramo finansirati tužbe, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nam da 2.000 KM, a nekom udruženju za ravnopravnost polova 100.000 KM. Svakome je jasno da nas ne shvataju ozbiljno", dodao je Puzigaća.

Mervan kaže da Udruženje na čijem je čelu ima 5.000 registrovanih članova, ali ima podatke o blizu 12.000 otpuštenih radnika u Hrvatskoj koji sada žive na području FBiH.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH su rekli da još nisu dobili odluku o isplati 200.000 KM ovim udruženjima u skladu sa zaključkom parlamenta BiH, o čemu će odlučiti Savjet ministara BiH.  

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE