• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uništen centar za obračun invalidnina

Računarski centar za obračun invalidnina u Ministarstvu za pitanja boraca FBiH uništen je tokom demonstracija boračkih udruženja.

 Uništen centar za obračun invalidnina Izvor: MONDO

Sarajevska policija je zbog demoliranja zgrade Vlade FBiH tokom boračkih protesta podnijela prijave protiv šest osoba i za ove uhapšene zatraženo je određivanje pritvora. Nakon nereda privedeno je najmanje 26 osoba u MUP Kantona Sarajevo, a Federalna uprava policije do juče popodne saslušala je petnaestak osoba, među kojima je i Dževad Rađo, jedan od organizatora protesta.

U Vladi sada strahuju da su u neredima u kojima je pokušano paljenje Vladine zgarde izgorjela pojedina rješenja na osnovu kojih su bivši borci ostvarili prava zagarantovana zakonom.

"Ako bismo sada morali isplatiti invalidnine borcima, ne bismo to mogli uaditi jer je uništen ovaj računarski centar. Na sreću, nismo izgubili podatke o ovim korisnicima", rekao je premijer FBiH Mustafa Mujezinović, čiji su smjenu demonstranti tražili pred Vladom.

Zahid Crnkić, ministar za pitanja boraca FBiH, kaže da podaci za obračun invalidnina postoje u opštinskim i kantonalnim službama.

Desetak hiljada demonstranata, koji su se u srijedu okupili pred Vladom FBiH, demolirali su njenu zgradu, a policija je vršila uviđaj o pričinjenoj šteti. U Federalnoj upravi policije kažu da će za sedam do osam dana znati visinu materijalne štete na zgradi Vlade. Tokom obračuna demonstranata s policijom, u kojem su povrijeđene desetine osoba, oštećena je i imovina Ambasade SAD, koja se nalazi u neposrednoj blizini Vlade FBiH.

Predstavnici boračkih udruženja proteste su organizovali kako bi vlasti u FBiH natjerali da usvoje njihov zakon o cenzusu za sve budžetske korisnike ili da njima ukine cenzus, no tokom samih višesatnih protesta jedini im je zahtjev bio ostavka premijera FBiH. On je juče proteste ocijenio vandalističkim i istakao da su bili u funkciji izbora.

"Svi se bore za vlast. Stalo im je do funkcija i da raspolažu ogromnom državnom imovinom", rekao je Mujezinović, ponovivši da odgovornost za posljedice protesta moraju snositi organizatori.

"Nastavićemo razgovore s predstavnicima boračkih udruženja. U ponedjeljak će biti održana sjednica Vlade FBiH na kojoj ćemo razmatrati boračke zahtjeve u vezi sa cenzusom", najavio je Mujezinović.

Dževad Rađo, predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH, poručuje da je Vlada odgovorna za ono što se desilo u srijedu jer je sve vrijeme ignorisala bivše borce.

"Sve je ovo dokumentovano i neka svako odgovara za što je kriv. Ako budem kriv, odgovarat ću", odgovorio je Rađo na optužbe predstavnika vlasti u FBiH, ali i pojedine saborce koji su bili razočarani ishodom demonstracija.

Prema podacima Ministarstva za pitanja boraca FBiH, u budžetu za 2009. godinu za boračke naknade bilo je osigurano blizu 350 miliona KM. Iz Vlade tvrde da pripadnici boračkih populacija nemaju razloga za nezadovoljstvo jer će "spornim" cenzusom biti obuhvaćeni najbogatiji, odnosno oni koji mjesečno primaju više od 2.300 KM.

Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, rekla je kako je u sukobima demonstranata s policijom pred zgradom Vlade lakše i teže povrijeđeno 59 osoba: 29 policajaca i 30 protestanata. U odbrani pred "naletom" demonstranata policija je koristila suzavac pa je i najviše povrijeđenih pomoć zatražilo zbog posljedica njegovog djelovanja. Protest pred zgradom Vlade obezbjeđivalo je oko 400 policajaca iz cijele FBiH.

U sarajevskoj policiji potvrdili su juče da su zbog razbijanja prozora na zgradi Vlade, paljenja kancelarija i policijskih kućica uhapšeni Senad Beširević (24), Haris Redžepagić (18), Zlatko Bizović (37), Kenan Šuvalija (36), Nedim Herac (21) i Denis Baručija (24). Svi uhapšeni su iz Sarajeva i policiji nisu poznati odranije. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE