• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović ne prihvata "Istanbulsku deklaraciju"

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović najavio je da će osporiti, kako je rekao, takozvanu Istanbulsku deklaraciju

 Radmanović ne prihvata "Istanbulsku deklaraciju" Izvor: MONDO

Istanbulsku deklaraciju su potpisali predsjednik Srbije Boris Tadić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i turski predsjednik Abdulah Gul.

Radmanović je naglasio da je Silajdžić zajedno sa "svojim" ministrom inostranih poslova Svenom Alkalajem bio u nezvaničnoj posjetu Istanbulu i da nije mogao prihvatiti nikakav dokument u ime BiH, te da će kada dođe u Predsjedništvo osporiti takozvanu Istanbulsku deklaraciju.

"Silajdžić je bio u nezvaničnoj posjetu Istanbulu i, prema tome, nije mogao prihvatiti nikakav dokument u ime BiH. Za prihvatanje takvog dokumenta i davanje izjava u ime BiH potrebna je odluka Predsjedništva BiH. Tako kaže Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustav BiH", podsjetio je Radmanović na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je konstatovao da je učešćem na sastanku, prihvatanjem deklaracije i izjavama u ime BiH, Silajdžić ponovo, po ko zna koji put, prekršio Ustav BiH, što BiH dovodi u veoma tešku situaciju.

Radmanović je ocijenio da Istanbulska deklaracija ima niz nepotrebnih stvari i da ne zna šta ona uopšte znači, te zbog ovakvih dešavanja izrazio zabrinutost za budućnost BiH i njen evropski put.

"Kada takozvana Istanbulska deklaracija dođe u Predsjedništvo biće osporena sa moje strane", poručio je Radmanović i dodao da je u utorak, 20. aprila održana sjednica Predsjedništva BiH na kojoj nije ni pomenuto ovo pitanje, iako je, kako je naglasio, u agencijskim vijestima bilo navedeno da je "ovaj istorijski događaj plod višemjesečnih priprema".

Radmanović je rekao da predsjednici Turske Abdulah Gul i Srbije Boris Tadić vrlo dobro znaju odnose u BiH i Ustav BiH, kao i da je za bilo kakvu odluku potreban stav tročlanog Predsjedništva BiH i to konsenzusom.

"Da li su oni juče imali priliku da se sa tim upoznaju ili nisu ni pitali, ne znam, ali to stvara još veći problem u vezi sa odlučivanjem u BiH", ocijenio je član Predsjedništva BiH iz RS.

Radmanović je rekao da nije jasno zašto je jučerašnji susret iu Istanbulu dobio tako pretenciozan naziv "balkanski samit", jer Balkan ima tri članice EU, jednu koja to samo što nije postala i još pet zemalja koje su na putu ka EU, uključujući i Tursku.

"Od tih deset zemalja, dva predsjednika su juče bila, pretpostavljam, legitimno i legalno, a jedan nezvanično. I to se naziva `balkanskim samitom`. U ovom momentu nije jasno zašto tako pretenciozan naziv, pretpostavljam da nije slučajno", rekao je Radmanovića.

On je rekao da je u samom sadržaju takozvane Istambulske deklaracije pohvaljen rad Savjeta za provođenje mira (PIK), iz čega se, kako je naglasio, da zaključiti da je Turska sama pohvalila svoj rad, jer u BiH nema jedinstvene ocjene o kvalitetnom radu PIK-a, dok Srbija ne bi trebalo ni da daje ocjene o tome, jer ne učestvuje u njegovom radu.

Komentarišući najavu da će Predsjedništvo BiH, na čelu sa Silajdžićem posjetiti Beograd, Radmanović je podsjetio da je takva odluka donesena prošle godine.

"Dan prije odlaska, dva člana Predsjedništva su otkazala da idu i ja sam vodio delegaciju, na osnovu zvanične jednoglasne odluke i smatram da je Predsjedništvo bilo u zvaničnoj posjeti Srbiji prošle godine", naglasio je Radmanović, dodavši da se posjete državnika ne mogu rješavati preko noći i da se to neće ni desiti u ovom slučaju.

On je rekao da sada predsjednik Srbije treba da uzvrati posjetu i dođe u zvaničnu posjetu BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE