• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Okun: Karadžić bio za podjelu BiH!

Američki ambasador Herbert Okun negirao je tvrdnju bivšeg predsjednika Srpske Radovana Karadžića da se zalagao "za podjelu BiH"

 Okun: Karadžić bio za podjelu BiH! Izvor: MONDO

"Ono što ste Vi nazvali transformacijom, u stvari je podjela", rekao je Okun Karadžiću u nastavku unakrsnog ispitivanja.

Okun je dodao da su ciljevi Karadžića i Mate Bobana "bili da imaju vlastite jedinice u BiH". Na Karadžićevu sugestiju da bi to bile jedinice kao Katalonija u Španiji, Okun je odgovorio da su njihovi stavovi bili "mnogo ekstremniji i više odgovarali stavovima ETE u Baskiji".

Okun je rekao da su Srbi u BiH tražili da imaju pravo veta koje bi se primjenjivao čak i na ustavne principe. Povodom Karadžićeve tvrdnje da to pravo "nije traženo samo za Srbe", Okun je rekao: "Vi ste bili očarani idejom da i druge zajednice to pravo imaju, jer bi to samo dalje narušilo centralnu vladu".
Okun je naglasio i da se sjeća da su za Karadžića najvažnije bile karte i koridori, kao koridor Beograd - Banjaluka.

Na pitanje da li je imao informaciju o planu muslimana da se "Srbi izbace iz cijele BiH", Okun je odgovorio da mu je bilo ''poznato da je na nekim malim područjima došlo do maltretiranja Srba''.

"To su više činili Hrvati nego muslimani, i znali smo da je postojala razlika u postupcima Srba i muslimana u BiH", rekao je Okun. On je potvrdio da se sjeća da je u jesen 1991. godine Karadžić od Alije Izetbegovića tražio da "jasno kaže da Islamska deklaracija nije njegov program i da je se odrekne". On je naglasio da je u Stranci demokratske akcije (SDA) bilo i drugih struja, i da su Haris Silajdžić i Ejup Ganić bili sekularisti, a jesu imali puno uticaja u stranci.Na Karadžićevo pitanje "da li je bilo moguće sprovesti manjinsku politiku, odnosno da li se zalaganje SDA za unitarnu BiH moglo smatrati političkim nasiljem", Okun je odgovorio da je to "prejaka izjava".

"Želja za jedinstvenom državom bila je osnovni cilj i fundamentalno polazište za ciljeve bosanskih muslimana. Oni to nisu mogli postići ni ratom niti u pregovorima. Nije bilo mogućnosti da se taj muslimanski cilj ostvari, osim vojnom pobjedom, a to nikad nije postignuto, ni 1991. niti 2010. godine", rekao je Okun. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE