• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se...

Autori mondo.ba Autori Agencije

Savjet ministara donio je danas odluku o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina radi usklađivanja sa carinskim propisima EU.

 Roba koja je oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina Izvor: Mondo/Goran Sivački
Ilustracija
Izvor: Mondo/Goran Sivački

Odlukom se, između ostlaog, od plaćanja ovih dažbina oslobađa oprema koja je ulog stranog lica, osim putničkih vozila i automata za zabavu i igre na sreću.

Odlukom se propisuju uslovi i postupak ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih dažbina pri puštanju robe u slobodan promet u skladu sa Zakonom o carinskoj politici u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se i oprema za proizvodnju koja se ne proizvodi u BiH, a koja se uvozi za novu ili proširenje proizvodnje, modernizaciju proizvodnje, uvođenje nove, odnosno osavremenjivanje proizvodne tehnologije, a kojom se vrši neposredna proizvodna djelatnost.

Od ovih nameta oslobođena je i roba za vojne, policijske i kazneno-popravne ustanove, koju u potpunosti finansiraju donatori.

Od uvoznih dažbina oslobađa se i roba koja se uvozi radi deminiranja, roba za projekte obnove i rekonstrukcije BiH ako je projekat usvojio Savjet ministara i u potpunosti ga finansiraju strani donatori ili međunarodne banke za razvoj, a manjim dijelom se finansira iz budžeta.

Oslobađa se i oprema namijenjena vatrogastvu i civilnoj zaštiti radi zaštite i spašavanja, kao i imovina fizičkog lica ukoliko prenosi svoje uobičajeno prebivalište ili boravište iz druge države u BiH, kao i roba koju je naslijedilo u drugoj zemlji.

Uvoznih dažbina oslobađa se i roba koja se uvozi povodom sklapanja braka - svadbena oprema, pokloni i predmeti domaćinstva koji pripadaju fizičkom licu koje se radi sklapanja braka preseljava iz druge zemlje u BiH.

Plaćanja uvoznih dažbina oslobođeni su školska oprema, obrazovni materijali, te roba za potrebe određenih kategorija stanovništva, poput slijepih lica, prilagođena za obrazovanje i njihov dalji razvoj.

Odlukom je propisano da putnik, u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH, u ličnom prtljagu može prenijeti nekomercijalnu robu bez plaćanja uvoznih dažbina, u vrijednosti do 600 KM, umjesto dosadašnjih 200 KM, čime se vrši usklađivanje sa propisima u EU gdje iznosi 300 evra.

Pri tome su jasno definisana količinska ograničenja za duvan i duvanske proizvode, te alkohol i alkoholna pića.

Savjet ministara usvojio je informaciju o preduzimanju aktivnosti na usklađivanju domaćeg zakonodavstva i sprovođenju akija za oblast ribarstva i akvakulture.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u saradnji sa nadležnim institucijama entiteta i Brčko distrikta, nastaviće da koordiniše aktivnosti u oblasti ribarstva u kontekstu približavanja BiH EU.

Cilj je stvoriti uslove za novo povećanje kvota za izvoz ribe iz BiH, nakon što je dodatnim protokolom uz Privremeni trgovinski sporazum BiH i Evropske komisije početkom prošle godine omogućeno povećanje kvota za bescarinski izvoz ribe sa tadašnjih 120 na 700 tona ribe, te izvoz još 120 tona ribe uz određenu carinu.

Usvojene su pojedinačne informacije o aktivnostima na uspostavljanju poljoprivrednog informacionog sistema u BiH, te o komponentama sistema i o unapređenju Registra poljoprivrednih gazdinstava i Registra klijenata u BiH, koji su uspostavljeni na osnovu Zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa će, u saradnji sa nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta, nastaviti aktivnosti s ciljem podrške razvoju ovog sektora.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji Mape puta radi stvaranja uslova za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla u BiH.

Izvještaj daje širi prikaz aktivnosti koje je sprovelo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa sa ostalim nadležnim institucijama, i to Upravom BiH za zaštitu zdravlja bilja, Kancelarijom za veterinarstvo i Agencijom za bezbjednost hrane BiH.

Riječ je o desetinama mjera koje su realizovane u prošloj godini radi omogućavanja i zadržavanja dostignutog stepena izvoza proizvoda životinjskog i biljnog porijekla iz BiH.

Savjet ministara donio je Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o mjerama u slučaju otkrivanja relevantnih serotipova salmonele od interesa za javno zdravstvo kod peradi, sa oznakom "EI", kao svojevrsnom potvrdom odgovarajuće usklađenosti sa legislativom EU u ovoj oblasti.

Izmjenama i dopunama Pravilnika, koje je pripremila Kancelarija za veterinarstvo, obezbjeđuje se bolja kontrola salmoneloze kod peradi u skladu sa preporukama koje je BiH dobila tokom ekspertske posjete u okviru projekta "FARMA dva".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE