• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska zavrće gas Federaciji?

Autor mondo.ba

Republika Srpska zaprijetila da će obustaviti dotok gasa u FBiH jer "BH gas" tri godine ne prihvata cijenu transporta ovog energenta

Ukoliko u narednih 30 dana ne izmire svoja dugovanja i ono što je dogovoreno 2015. godine, Uprava "BH gasa" biće smijenjena, najavio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Ovo je, u najkraćem, epilog svojevrsne drame koja se odigravala između resornih institucija RS i FBiH, odgovornih za distribuciju gasa u BiH, pišu "Nezavisne novine".

Naime, Republika Srpska je zaprijetila JP "BH gas" da će početkom februara u potpunosti obustaviti dotok gasa u Federaciju jer "BH gas" tri godine ne prihvata cijenu transporta ovog energenta, koji se gasovodom Karakaj - Starić doprema u Federaciju.

Vlasnik ovog gasovoda je "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo, čiji je direktor Slavo Krajišnik u dopisu upućenom na adresu više ključnih institucija u BiH upozorio na ovakav scenario.

"Neprihvatanjem cijena transporta prirodnog gasa od 'BH gasa', preduzeće 'Sarajevo-gas' a.d. je dovedeno u ozbiljnu situaciju gdje je prisiljeno obustaviti dalji transport prirodnog gasa. Prekid transporta će se desiti početkom februara. Tačan datum prekida transporta biće javno objavljen poslije sprovođenja svih neophodnih radnji", navedeno je u ovom dopisu, koji je, između ostalog, proslijeđen "BH gasu", Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim premijerima, kao i resornim ministrima u FBiH.

U tom dopisu se ističe da su primorani na ovaj korak.

"Skoro tri godine pokušavamo riješiti problem na miran i normalan način, međutim nema pomaka", naglašavaju u ovom preduzeću.

Sam Džindić je potvrdio da je odmah potom održan sastanak sa predstavnicima NO i UO "BH gasa".

"Uprava 'BH gasa' je odgovorna za ovu situaciju i treba da je riješi. Ono što je ugovoreno 2015. mora se platiti odmah. Dali smo Upravi 'BH gasa' rok od 30 dana da koriguje nedostatke, a u protivnom ćemo smijeniti Upravu", najavio je Džindić.

On je zaključio kako je ova situacija pokazala da FBiH mora imati alternativu za snabdijevanje gasom, jer uvijek može doći do ekonomskih ili političkih blokada.

"Nezavisne" su željele da čuju stav ključnih institucija koje su dobile Krajišnikov dopis, ali u državnom ministarstvu su kazali da ovo pitanje nije za njih.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS su poručili kako preduzeće "BH gas" tek treba da izmiri svoje obaveze, dok iz samog "BH gasa" nakon cjelodnevnog čekanja novinari nosu dobili odgovore na pitanja.

RS je ranije donijela Zakon o gasu Republike Srpske, u kojem je definisano da se kompanijama u Federaciji BiH naplaćuje tarifa za transport. Mediji su, pak, izvijestili da "BH gas" skoro tri godine ne prihvata cijenu transporta prirodnog gasa, koji se u Federaciju distribuira gasovodom Karakaj (Zvornik) -Starić (Kladanj).

Kako su objavili mediji u Federaciji BiH, Republika Srpska je 2015. usvojila povećanje tarifa za transport gasa od Zvornika do Kladnja (40 kilometara). Naveli su i da je trenutno u toku postupak za prvih 19 kilometara, gdje "Gas promet" Istočno Sarajevo takođe traži povećanje transportnih tarifa.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

bvx

Zasto ne zavrnete gas i dok ne isplate dug nista pustati.Sta cekate? Jos tri godine?Oni na svemu zarade a RS na svemu gubi osim kad treba nsplatiti od svojih građana e tu nema razmišljana.

MONDO REPORTAŽE