• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Bosanski'' u RS, a ''bošnjački'' u kantonima?

Autor SRNA

"Kada vi niste riješili to pitanje kako se zove jezik u kantonima u kojima žive Hrvati i Bošnjaci zašto stalno to pitanje potencirate prema Republici Srpskoj", upitao je Bosić.

 ''Bosanski'' u RS, a ''bošnjački'' u kantonima? Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentare skuštine BiH Mladen Bosić predao je danas, zbog činjenice da Srba nema dovoljno da bi mogli sami pokrenuti inicijativu, zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti ustava kantona u Federaciji BiH koji ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni srpski jezik i ćirilično pismo.

Bosić je pojasnio da je iskoristio ustavno pravo da kao član Kolegijuma Predstavničkog doma pokrene inicijativu te da očekuje da Ustavni sud u što je moguće kraćem roku da svoje mišljenje o ovom pitanju.

"U pola kantona u FBiH imamo isti problem. Podnio sam zahtjev za ispitivanje ustavnosti jer Srbi u FBiH, odnosno u kantonima, nemaju svoje predstavnike u zakonodavnim i izvršnim tijelima ili su oni u tragovima", rekao je Bosić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je napomenuo da Ustav FBiH predviđa da ili premijer kantona ili jedna trećina poslanika u skupštini kantona mogu pokrenuti inicijativu za ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom FBiH.

Bosić je rekao da je inicijativu moglo pokrenuti i 11 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, podsjećajući da na posljednjoj sjednici inicijativa sličnog sadržaja nije dobila potreban broj ruku.

Pojašnjavajući tu inicijativu Bosić je rekao da je u tom slučaju riječ o mišljenju i sugestiji, ali ne i pravno obavezujućoj činjenici.

"Nažalost, ne postoji volja u kantonima da sami promijene sporne odrebe ustava, jer je nedavno jedna od inicijativa propala s obzirom na to da su protiv nje glasali predstavnici hrvatskog naroda u parlamentu kantona", rekao je Bosić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma istakao je da se zahtjev Ustavnom sudu odnosi na odredbe ustava Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Zapadnohercegovačkog i Bosansko-podrinjskog kantona.

"U Bosansko-podrinjskom kantonu Srbi su definisani u Ustavu kao konstitutivni narod, ali im nije priznato pravo na jezik i pismo. Očekujem da će Ustavni sud iskoristiti ovu priliku da pokaže da štiti odrebe Ustava i nađe načina da obezbijedi jednako tretiranje sva tri konstitutivna naroda, odnosno Srba u pet kantona u FBiH na isti način kako je to ruješeno u Ustavu Republike Srpske i FBiH", rekao je Bosić.

Na pitanje novinara iz FBiH o pravu Bošnjaka da svoj jezik u Republici Srpskoj nazivaju kako žele Bosić je rekao da je to pitanje riješeno u Ustavu tako što se navodi da su zvanični jezici oni "kojim govore Srbi, Bošnjaci i Hrvati".

Bosić je rekao da je liberalan po tom pitanju i nema ništa protiv da svako svoj jezik zove na način koji smatra ispravnim.

"Ovo se odnosi na situaciju da srpski jezik u ovih pet kantona nije pomenut kao jezik konstitutivnog naroda i zbog toga tražim da se on uvede pa makar se zvao i jezik kojim govori srpski narod", rekao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Bosić je napomenuo da njegov zahjtev prema Ustavnom sudu pripreman ranije i nema nikakve veze sa nedavnom inicijativnom koja je razmatrana u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH.

On je dodao da se u pojedinim kantonima u FBiH pominje hrvatski i bošnjački, a u pojedinim hrvatski i "bosanski" jezik.

"Kada vi niste riješili to pitanje kako se zove jezik u kantonima u kojima žive Hrvati i Bošnjaci zašto stalno to pitanje potencirate prema Republici Srpskoj", upitao je Bosić.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE