• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odblokiran prilaz Sarajevu

Autor SRNA

Demobilisani borci, koji su protestovali cijelu noć, odblokirali su jutros i Vogošćansku petlju u Sarajevu, dok je u blokadi još raskrsnica Šićki Brod kod Tuzle.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona potvrđeno je da je put na ulazu u Sarajevo deblokiran jutros oko 6.00 časova bez upotrebe sile.

Dežurni operativni u MUP-u rekao je i da je magistralni put M-17 Zenica-Doboj trenutno prohodan.

Borci koji su protestovali u Žepču nakon 16 časova blokade, jutros su oko 3.00 časa, nakon razgovora s policijom, deblokirali magistralni put M-17.

Iz kantonalnog MUP-a navode da su u toku pregovori s demobilisanim borcima u Karušama kod Doboja, te da očekuju da će i na toj dionici puta ubrzo biti pušten saobraćaj.

Portal "Kliks" navodi da su brojni građani duže od 15 časova bili blokirani u kolonama nakon što su demobilisani borci od juče blokirali neke od ključnih raskrsnica u Federaciji BiH, zahtijevajući od vlasti usvajanje zakona o regulisanju boračkog statusa, borački dodatak i jedinstveni registar boraca.

ODBLOKIRAN PUT U ZENICI, NA IVAN-SEDLU JOŠ TRAJU

Policija je bez upotrebe sile i uz razgovor sa demobilisanim borcima, koji su protestovali cijelu noć, dogovorila jutros deblokadu magistralnog puta M-17 kod blatuške petlje u Zenici, dok na Ivan sedlu još traju pregovori.

Nakon 19 časova blokade puta, oko 5.30 časova dijelu puta kod blatuške petlje okupio se veliki broj ekipa Specijalne jedinice Ministarstav unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, javlja "Dnevni avaz".

Potpredsjednik Udruženja zaboravljenih boraca Senad Delić rekao je da su se na deblokadu puta odlučili nakon razgovora s jednim od komandira koji im je prenio da su odblokirani ostali putni pravci i da je preostao još ovaj.

"Zamolio nas je da i mi to učinimo te da će, kako je rečeno na sinoćnoj konferenciji za medije u `Energoinvestu`, naši predstavnici razgovarati sa nadležnima o ispunjenju naših zahtjeva", dodao je Delić.

On je dodao da će još provjeriti tačnost tih navoda, a ukoliko oni ne budu tačni, vratiće se na put M-17 ili će otići u Sarajevo, o čemu će se naknadno međusobno dogovoriti.

U Operativnom centru kantonalnog MUP-a rekli su da je izvršena deblokada Vogošćanske petlje i petlje u Blatuši.

"Ovim putem ističemo važnost saradnje boraca s policijom i sugerišeo im da pristupe pregovorima u Sarajevu, a blokada puta samo šteti članovima našeg društva", naveli su iz Operativnog centra kantonalnog MUP-a.

"Avaz" prenosi da na Ivan sedlu i dalje traju pregovori policije i boraca o deblokadi puta.

Demobilisani borci blokirali su od juče više lokacija u FBiH, a njihov zahtjev je zakazivanje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će se raspravljati o pitanjima demobilisanih boraca koji su bez ikakvih prava.

Oni traže pravo na borački dodatak, izradu zakona o jedinstvenom registru korisnika prava, da se smanji broj boračkih udruženja sa 1.600 na njih nekoliko, te ističu da od tih zahtjeva neće odustati.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE