• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maratonska sednica RIK zbog Kosova

Republička izborna komisija je posle višečasovne rasprave formirala radnu grupu koja treba da izradi uputstva za sprovođenje lokalnih izbora.

 Maratonska sednica RIK zbog Kosova Izvor: MONDO

Radna grupa, koja je formirana po preporuci Vlade Srbije, uputstvo bi trebalo da donese u roku od pet dana.

RIK je na sednici bila podeljena po pitanju svoje nadležnosti za sprovođenje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, pa tako u radnu grupu, po sopstvenoj želji, nisu ušli predstavnici RIK-a iz Srpske radikalne stranke (SRS), ali u njenom sastavu se nisu našli ni predstavnici Liberalno demokratske partije (LDP).

Članovi RIK-a iz SRS naveli su da RIK nema ingerencije za sprovođenje lokalnih izbora već samo za parlamentarne, i da je jedini legalan način da RIK sprovede lokalne izbore donošenje posebnog zakona u Skupštini Srbije.

Po oceni člana RIK-a iz LDP Save Pilipovića, Vlada Srbije je svojim zaključkom o organizovanju i sprovođenju izbora na Kosovu i preporuke da RIK donese odgovarajuće uputstvo apelovala na to telo da na najgrublji način krši Ustav i zakone Srbije.

Pilipović je ocenio i da je ideja o formiranju radne grupe pokušaj da se ozbiljan problem "gurne pod tepih".

Član RIK-a iz Demokratske stranke Srbije Zoran Balinovac rekao je da je potrebno uvažiti činjenicu da je skupština raspuštena i da ne može da se sastane, izrazivši sumnju u iskrenost SRS da želi lokalne izbore na Kosovu.

Ocena Balinovca da predstavnici SRS-a ne treba da budu u radnoj grupi za izradu uputstva s obzirom da, kako je naveo, ne podržavaju održavanje lokalnih izbora na Kosovu, izazvala je negodovanje članova RIK-a iz SRS i ocenu da je to najgrublji oblik diskriminacije i vređanja.

Zamenik predsednika RIK Dejan Đurđević iz SRS kazao je da predstavnici te stranke podržavaju ideju da RIK sprovede parlamentarne izbore na Kosovu kao i ideje da se u pokrajini održe i lokalni izbori, ali je naveo da to treba da se uradi u skladu sa pravnim okvirom i Ustavom Srbije.

Sednici su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva za Kosovo i Metohiju i Komesarijata za izbeglice koji će učestvovati u radu formirane radne grupe.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE