• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POPLAVE: U Dubici najgore, ali nivo rijeka opada

Autori mondo.ba Autori SRNA

Vodostaj Save u Kozarskoj Dubici jutros je manji za tri centimetra u odnosu na proteklu noć, ali nadležni i jutros apeluju na građane da pomognu na kritičnim mjestima koliko mogu.

 POPLAVE: U Dubici najgore, ali nivo rijeka opada Izvor: MONDO/ Čitalac Monda
Izvor: MONDO/ Čitalac Monda

Nivoi rijeka: Sava neznatno raste nizvodno

Vodostaj Save u Kozarskoj Dubici jutros je manji za tri centimetra u odnosu na proteklu noć, dok je u Srpcu i Šamcu u neznatnom porastu, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske. Nivo Save u Gradišci manji je za jedan centimetar, dok u Brodu stagnira. Stanovnicima zaplavljenih naselja dostavljaju se namirnice i lijekovi.

Specijalizovane jedinice za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom, sa pumpama velikog kapaciteta angažovane u Gradišci, Srpcu i Kozarskoj Dubici.

Načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić apelovao je na svo radno sposobno stanovništvo te opštine, naročito sa područja dubičke ravni, da pomogne u odbrani od poplave na lokalitetu Mlinarice, gdje je ozbiljno oštećen savski nasip, što zahtijeva hitno djelovanje.

Zbog nepristupačnosti terena krupna mehanizacija ne može prići oštećenom dijelu nasipa, a građanima koji su od sinoć na terenu treba pomoć i zamjena, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica, kojim predsjedava Reljić.

Šef Odsjeka Civilne zaštite Kozarska Dubica Đuro Trubarac rekao je za RTRS da problem pravi nepristupačan teren, te da rad otežavaju i nove snježne padavine.

"Oko 100 pripadnika Civilne zaštite, vatrogasaca i građana od sinoć radi na odbrani ovog područja i izradi pristupnog puta. Nasip nije pukao. Tlo je raskvašeno, Sava je u opadanju, vodostaj je niži oko 20 centimetara, najveći problem su podzemne vode, zato su klizišta nestabilna", naveo je Trubarac. Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Milovan Barišić odgodio je održavanje sjednice Skupštine opštine, koja je bila zakazana za danas, zbog toga što je na području opštine proglašena vanredna situacija zbog odrona na dijelu savskog nasipa u Mlinaricama.

Novi Grad: Prestale mjere odbrane od poplava

Kolektorska stanica u Novom Gradu isključena je nakon što je vodostaj Sane u ovoj opštini pao ispod 320 centimetara, čime su prestale da važe redovne mjere odbrane od poplava, potvrđeno je Srni u lokalnom Centru za obavješatavnje.

Prepumpne stanice u Novom Gradu bile su uključene od 8. marta. Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Zoran Mijatović kaže da je sa radom počela opštinska komisija za procjenu štete. "S obzirom na broj zahtjeva, za ovaj posao će biti potrebno minimalno dvije sedmice", rekao je Mijatović.

U Novom Gradu je od 8. marta, zbog visokih vodostaja, bilo zaplavljenih objekata i aktivirano je 12 klizišta, uglavnom na putnim pravcima. Redovna odbrana od poplava u Novom Gradu uvodi se kod vodostaja Une od 450 centimetara i na snazi je bila od 12. do 15. marta i ponovo od 18. do 20. marta.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE