• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Lica Lafore" i pred parlamentarcima BiH

Autor SRNA

U Parlamentarnoj skupštini BiH sutra će biti prikazan film autora Denisa Bojića "Lica Lafore" s ciljem prikupljanja sredstava za borbu protiv ove teške bolesti.

 "Lica Lafore" i pred parlamentarcima BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Film, koji je snimljen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, dokumentuje sudbinu porodice Gajić i njihovu višegodišnju nadljudsku borbu za pronalaženje lijeka za Laforinu bolest od koje su oboljele njihove kćerke Tatjana i Milana.

U BiH je registrovano troje oboljelih - sestre Tatjana i Milana Gajić iz Banjaluke, te Almina Salkić iz Maglaja.

Tatjana Gajić je preminula 14. oktobra 2014. u 22. godini, nakon sedam i po godina borbe sa ovom teškom bolešću. Porodica Gajić pokrenula je akciju prikupljanja novca za pronalaženje lijeka.

Zahvaljujući prijateljima, rodbini i nepoznatim ljudima koji su se uključili u njihove akcije, Gajići su prikupili više od milion KM za istraživanja s ciljem otkrivanja lijeka za Laforinu bolest.

Snježana Gajić napisala je i preminuloj kćerki Tatjani posvetila dvije knjige - "Izgubila životnu bitku - pobijediće Laforinu bolest" i "Taci".

Sav prihod od prodaje knjige namijenjen je za borbu protiv Laforine bolesti.

Lafora je progresivno neurološko oboljenje koje napada djecu u ranoj adolescenciji, u dobu od 12 do 17 godina, a najčešće oko 15. godine. Ovo veoma rijetko oboljenje izaziva napade, grčeve u mišićima, otežano hodanje, demenciju i na kraju smrt u roku od dvije do 10 godina, najduže 17 godina od početka simptoma.

Liječenje je za sada samo simptomatsko, a istraživanja se sprovode u nekoliko centara u svijetu. Sredstva potrebna za pronalaženje lijeka za ovu izuzetno tešku bolest nisu dovoljna i prikupljaju se uglavnom donacijama.

Na projekciju filma, zakazanu za 14.00 časova, pozvani su predstavnici privrednog, sportskog, kulturnog, političkog i javnog života u BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Film "Lica Lafore" pred poslanicima NSRS

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE