• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Golićeva: Spriječićemo Hrvatsku da ugrozi Unu

Autor SRNA

Ministarka najavljuje osnivanje Prka prirode ''Una''.

  Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da će Vlada Srpske sutra razmatrati Prijedlog rješenja o prethodnoj zaštiti Parka prirode “Una”, jer postoji opasnost da će područje Une biti ozbiljno ugroženo planiranom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

"Ministarstvo je kao još jedan argument u borbi protiv izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori pokrenulo postupak proglašenja prethodne zaštite područja rijeke Une, koje se nalazi na krajnjem sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske", rekla je Golićeva.

Ona je istakla da rijeka Una zaslužuje zaštitu, napomenuvši da su međunarodne institucije veoma osjetljive na zaštićena područja.

"Zbog toga je prethodna zaštita Parka prirode `Una` još jedan argument na našoj strani u borbi protiv odluke Hrvatske da gradi odlagalište istrošenog radioaktivnog otpada uz samu granicu. Vlada i Narodna skupština Srpske učiniće sve što je u našoj moći da osujetimo namjere Hrvatske, a nadam se da će i zajednički organi na nivou BiH krajnje ozbiljno shvatiti situaciju i da će postupiti, ne samo po našim, nego i po izričitim zahtjevima stanovnika opština koje bi bile ugrožene ovim odlagalištem", naglasila je Golićeva.

Ona je istakla da je Prijedlog rješenja, koji će Vlada razmatrati na sutrašnjoj sjednici, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti prirode, da je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa izradio Stručno mišljenje za prethodnu zaštitu rijeke Une, na osnovu kojeg je Ministarstvo pripremilo Prijedlog, te da je sproveden javni uvid i razmotrene sve primjedbe i sugestije.

Ona je napomenula da se područje Une, planirano za prethodnu zaštitu, prostire na četiri opštine u Republici Srpskoj – Krupi na Uni, Novom Gradu, Kostajnici i Kozarskoj Dubici, a cijelom dužinom na ovom dijelu graniči sa Hrvatskom u dužini od 95 kilometara.

Golićeva je podsjetila da je Savjet ministara BiH na sjednici održanoj 21. marta 2016. godine donio Odluku o formiranju Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, opština Dvor.

Radna grupa je predložila da institucije Republike Srpske i Federacije BiH, u skladu sa važećim propisima, pokrenu postupak zaštite donjeg toka rijeke Une kao prirodnog dobra.

Ona je navela da je gornji tok rijeke Une, u Federaciji BiH, Zakonom o Nacionalnom parku “Una” iz 2008. godine, stavljen pod zaštitu u kategoriji nacionalni park.

Golićeva je dodala da je i Izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine dat popis područja planiranih za uspostavljanje zaštite, te je u kategoriji Park prirode planirana zaštita rijeke Une.

Prema njenim riječima, Una je svojim procesom stvaranja sedre i sedrenih fenomena unikatna prirodna pojava i u periodu niskog vodostaja rijeke, sedrene formacije posebno dolaze do izražaja, kada postaju “pristanište” velikom broju ptica.

Ona je istakla da osnovne karakteristike pejzaža područja rijeke Une čini niz hidroloških, geomorfoloških i drugih fenomena, među kojima se ističu mnogi sedreni oblici, brzaci, vodopadi, ade i riječna jezera, kao i neraskidiva obalska vegetacija koja prati rijeku duž cijelog njenog toka.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE