• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konferencija zbog nuklearnog otpada uz granicu BiH

Autor SRNA

U Parlamentarnoj skupštini BiH 29. maja trebalo bi da bude organizovana konferencija o namjeri Hrvatske da neposredno uz granicu sa BiH, na lokalitetu Trgovska gora, izgradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada.

 Konferencija zbog nuklearnog otpada uz granicu BiH Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Na konferenciji će učestvovati predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti sa svih nivoa, institucija, agencija i nevladinog sektora, te nezavisni eksperti i drugi zainteresovani za ovaj problem.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da je ovo zaključeno je na trećoj sjednici Zelenog kluba, neformalne grupe koja okuplja poslanike sa svih nivoa vlasti u BiH, održanoj danas u Neumu u okviru Energetskog samita.

Proglašena prethodna zaštita Parka prirode "Una"

Konstatovano je da je riječ o višeslojnom i velikom problemu kojem nije posvećena dovoljna pažnja, te istaknuto da Klub namjerava da ovo pitanje stavi u fokus pažnje institucija vlasti na svim nivoima, ali i da postane redovna tema pri susretima zvaničnika BiH i Hrvatske.

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Narodnoj skupštini Republike Srpske Jasmin Emrić i Vanja Bajić, članovi Kluba koji se već duže bave ovim problemom, u uvodnim izlaganjima su naglasili razmjere i moguće negativne efekte po stanovništvo u BiH ukoliko na ovoj lokaciji bude izgrađeno odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Poslanik u Predstavničkom domu BiH Saša Magazinović istakao je da je ovo jedno od pitanja o kojem postoji puna saglasnost u parlamentu BiH, budući da se u dosadašnjem radu parlamentarci u izjašnjavanju vezanom za ovu temu uvijek bili jednoglasni.

Magazinović, koji je i predsjedavajući Zelenog kluba, istakao je i da je čvrsto opredijeljenje Kluba da insistira na temama oko kojih postoji saglasnost u društvu, te da će takvim pitanjima i zajedničkom djelovanju ovo tijelo i dalje davati prioritet.

Tokom sjednice je ponovljeno da Zeleni klub aktivno radi na jačanju javnog dijaloga u energetici, pitanjima iz oblasti obnovljivih izvora energije, klimatskih promjena, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE