• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bihać: Migranti se sele, EK preuzima brigu

Autor SRNA

Migrantske porodice s područja Bihaća, prvenstveno žene i djeca, biće privremeno smještene u hotelu "Sedra", između Bihaća i Cazina, a brigu o njima preuzeće Evropska komisija.

 Bihać: Migranti se sele, EK preuzima brigu Izvor: Mondo/Goran Sivački
Ilustracija
Izvor: Mondo/Goran Sivački

  Ovo je dogovoreno je na sastanku premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Rošića i gradonačelnika i načelnika opština s područja ovog kantona.

U utorak bi trebalo da bude zatvorena nedovršena zgrada Doma penzionera u centru Bihaća, a skoro 200 migranata nakratko će biti izmješteno na lokaciju Đačkog doma.

Prema Rošićevim riječima, dogovor je s vlasnikom "Sedre" da se popuni hotelski kapacitet od 400 soba.

"Takođe, zatvaramo Dom penzionera i tu više niko neće boraviti. Razmatramo i lokacijske mogućnosti gdje možemo formirati privremeni prihvatni centar. Mi to moramo, kada svoj posao ne rade oni koji treba", rekao je premijer Unsko-sanskog kantona.

On je istakao da Kanton, lokalne zajednice i Crveni krst u Bihaću i Velikoj Kladuši još nisu dobili nijednu marku od BiH.

"Nismo dobili ni ono što je obećano za Crveni krst", rekao je Rošić i dodao da su lokalne vlasti, ukoliko se ovakav ignorantski odnos vlasti BiH nastavi, spremne smjestiti migrante u autobuse i vratiti ih nazad.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je da su sukobi između domicilnog stanovništva i migranata neminovni i da je zbog toga neophodno situaciju hitno rješavati.

"Zato smo sada za bilo koje lokacijsko rješenje u nenaseljenom području Bihaća. Još malo ćemo tolerisati ovakvo stanje, a ako se ništa ne promijeni, zatvorićemo i zgradu Đačkog doma, pa kako nam bude", rekao je Fazlić.

Na sastanku je potvrđeno da je šatorsko naselje u Polju kod Velike Kladuše skoro spremno za prijem migranata iz te opštine, ali da institucije BiH ni tu ne čine ništa, prenijeli su federalni mediji.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xy

Migrante u autobuse pa u Sarajevo. Mozda ce tada rijesiti problem.

MONDO REPORTAŽE