• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petrović: Zaštititi Tužilaštvo za ratne zločine

Ministar pravde Dušan Petrović izjavio je da očekuje od nadležnih službi bezbednosti da zaštite zaposlene u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

 Petrović: Zaštititi Tužilaštvo za ratne zločine Izvor: MONDO

Na konferenciji za novinare posle sastanka u Tužilaštvu za ratne zločine, Petrović je rekao da nadležne službe javne i državne bezbednosti imaju obavezu da pruže punu zaštitu angažovanima na državnim poslovima kojima je ugrožen lični ili profesionalni integritet.

On je dodao da je od policije i drugih službi dobio uveravanje da su procene obavljene i da će biti otklonjeni svi rizici kojima su tužilac i predstavnici Tužilaštva za ratne zločine izloženi.

"Imamo velike neprilike jer postoje velike političke stranke u Srbiji koje negiraju postojanje ratnih zločina i omalovažavaju rad Tužilaštva za ratne zločine i sudija u tim postupcima", rekao je Petrović.

Upitan o kojim je političkim strankama reč, Petrović nije želeo da precizira, istakavši da to "svi znaju".

Dodao je i da njihovo negiranje ratnih zločina i omalovažavanje tužilaštva i suda proizvodi "nedopustivu atmosferu" u kojoj se relativizuje potreba da se društvo bori protiv najtežih oblika socijalne patologije.

"Srbija ne može postati zemlja u kojoj se dobro živi, ako nismo kao država sposobni da na zakonom uređen način suzbijemo najteže oblike kriminaliteta", rekao je Petrović.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević novinarima je pokazao anonimno preteće pismo koje je na adresu tužilaštva stiglo u utorak, a kako je rekao, pretpostavlja se da je ta poruka, inače pisana latinicom, poslata iz Srbije.

Prema njegovim rečima to tužilaštvo je "ciklično izloženo atmosferi linča" - obično posle izjava za javnost pojedinih političkih lidera koji omalovažavaju njihov posao.

Vukčević je rekao da do sada nije otkriveno ko je uputo ovu, kao ni ranije pretnje, niti je dobijen odgovor američkog Federalnog istražnog biroa kome je na analizu prosleđeno prvo preteće pismo upućeno iz Čikaga.

Predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić rekao je da bi pretnje Tužilaštvu za ratne zločine trebalo shvatiti ozbiljno i da iza njih stoji nipodaštavanje pravosuđa u celini.

Važić je podsetio da su u Srbiji nedavno ubijena dvojica sudija i apelovao na nadležne državne organe da, kako se izrazio, ozbiljno shvate tu pošast.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE