• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela predizborna šutnja u BiH

Autori mondo.ba Autori Fena

Jutros u sedam sati počela je predizborna šutnja koja će trajati do nedjelje u 19 sati kada će biti trebala biti zatvorena sva biračka mjesta

Građani Bosne i Hercegovine, njih 3.352.933, upisanih u Centralni birački spisak moći će sutra, 7. oktobra, izaći na Opšte izbore i glasati između gotovo 8.000 kandidata te izabrati 518 nositelja mandata koji će ih predstavljati u naredne četiri godine.

Jutros u sedam sati počela je predizborna šutnja koja će trajati do nedjelje u 19 sati kada će biti trebala biti zatvorena sva biračka mjesta, podsjetili su iz Centralne izbore komisije (CIK) BiH.

U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je učestvovanje u javnim političkim aktivnostima što podrazumijeva održavanje skupova u cilju izborne kampanje i izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju uticanja na birače.

Takođe, zabranjuje se korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače, korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju uticanja na birače i svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

Sredstava komunikacije podrazumijevaju sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj. Takva sredstva obuhvataju, ali nisu ograničena na radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili video-poruke isporučene putem mobilnih telefona.

Propisana je kazna za prekršaje u tom smislu za političke subjekte je od 1.000 do 10.000 KM, a za utvrđivanje prekršaja nadležna je Centralna izborna komisija (CIK) ili opštinske izborne komisije ovisno od prekršaja.

Takođe, u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Za prekršaje elektronskih medija u smislu kršenja ove odredbe Izbornog zakona nadležna je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK).

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE