• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

On lajn suđenje Jovici Stanišiću

Holandski psihijatar Jozef De Man izjavio da optuženi pati od teške depresije i psihoze i nije u stanju da prati suđenje i braniocima daje uputstva

 On lajn suđenje Jovici Stanišiću Izvor: MONDO

Sudjenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću zvanom Frenki počeće pred Haškim tribunalom 14. aprila, a Stanišić će zbog bolesti proces privremeno pratiti preko video veze iz pritvora u Sheveningenu, odlučilo je u sredu sudsko veće.

Stanišić, bivši načelnik SDB Srbije, i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Uz protivljenje predsedavajućeg Patrika Robinsona, veće je u utorak glasovima sudija Pedra Davida i Mišel Pikar ostalo pri ranijoj odluci da je Stanišić sposoban da mu se sudi.

Prethodno je holandski psihijatar Jozef De Man posvedočio da optuženi pati od teške depresije i psihoze i da nije u stanju da braniocima daje uputstva i da je za lečenje potrebno od tri do šest meseci.

Ranije su lekari kod Stanišića dijagnostikovali hronično oboljenje organa za varenje (ulcerozni kolitis) i kamen u bubregu.

U odluci domnetoj tokom dana, sudsko veće je podsetilo da je sudjenje trebalo da počne 10. marta i da je tri puta odlagano zato što je Stanišić bolestan, a nije želeo da se odrekne prava da bude prisutan u sudnici.

U takvoj situaciji, prema odluci sudija, opravdano je odstupanje od primene prava Stanišića da bude prisutan u sudnici, zato što njegova bolest ometa drugo pravo optuženih na brzo i pravično sudjenje.

Sudije su stoga naložile da bude uspostavljena video veza izmedju sudnice i pritvora preko koje će Stanišić moći da prati sudjenje.

Njemu će, po odluci, biti omogućeno i da telefonom komunicira sa svojim braniocima koji će tokom procesa biti u sudnici.

Kako je saopštio Tribunal, sudsko veće podvuklo je da to nije trajno rešenje i da će Stanišić morati da bude prisutan u sudnici ako bude u stanju za to.

"Ako to ne bude učinio, a bude sposoban da prisustvuje suđenju, to će se protumačiti kao njegovo odricanje od prava da bude prisutan", naglasile su sudije.

Stanišićeva odbrana tražila je u utorak da suđenje bude odloženo dok on ne bude izlečen od depresije.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE