• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ban Ki-mun: Čude me kritike zbog Kosova

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izrazio je čuđenje zbog kritike njegovog stava o Kosovu.

 Ban Ki-mun: Čude me kritike zbog Kosova   Izvor: MONDO

On je ocenio da se treba "razumno odnositi prema činjenici da je povratak Kosova na status kvo nemoguć i neprektičan".

"Mislio sam da moju poziciju o Kosovu podržavaju, a ne kritikuju", rekao je on prilikom susreta sa čelnicima vodećih ruskih medija, preneo je Itar-Tass.

"Potrebno je razumno se odnositi prema činjenici da je povratak Kosova na status kvo nemoguć i nepraktičan. Sada je potrebno tražiti puteve izlaska iz situacije, a to je složeno pitanje", rekao je Ban.

Prema rečima generalnog sekretara, "Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost" i "u tom slučaju UN ne planiraju i nemaju mogućnost da stupaju u razmatranje bilo kakvih pravnih pitanja".

Ban je rekao da "sada vlada Srbije sprovodi izbore, uključujući lokalne, između ostalog na Kosovu".

"To je veoma delikatna politička i pravna situacija, koja ima posledice", rekao je on, dodavši da "upravo zato Savet bezbednosti nije dao neke precizne rukovodeće preporuke".

Ruski mediji podsetili su uoči posete Bana, od 9. do 11. aprila, da, za razliku od Rusije, koja smatra da će "kosovski slučaj" predstavljati presedan za sve slične konflikte u svetu, generalni sekretar poziva da se "ne nagađa šta može ili ne može da se desi u različitim regionima sveta u vezi sa Kosovom".

U intervjuu ruskoj agenciji RIA Novosti, Ban je ponovio stav da je pitanje priznavanja nezavisnosti stvar država-članica a ne Ujedinjenih nacija.

"Što se tiče UN, i dalje ću, u skladu sa odredbama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, vršiti tamo svoj mandat i ovlašćenja preko Misije UN na Kosovu (UNMIK), izvršavati obaveze u skladu sa zahtevima Rezolucije", rekao je Ban.

Generalni sekretar je rekao da će UNMIK i Kfor i dalje da se staraju da se situacija na terenu stabilizuje.

Komentarišući upućivanje misije Evropske unije u Pokrajinu, generalni sekretar je na sastanku sa čelnicima ruskih medija u agenciji Itar-Tas s rekao da je "pitanje u tome, na koji način harmonično koordinisati takvu aktivnost bez ikakvog nasilja".

"Znam za namere, za odluku EU da rasporedi posebnu misiju na Kosovu (Euleks) i kako sam već govorio, moja pozicija je da će Misija UN u skladu sa Rezolucijom 1244 SB i dalje ispunjavati svoje zadatke i svoja ovlašćenja na celoj teritoriji Kosova", rekao je uoči dolaska agenciji RIA Novosti generalni sekretar.

"U vezi sa svim drugim pitanjima i situacijom na licu mesta koja se brzo menja, moraćemo aktivno da se konsultujemo i koordinišemo svoje aktivnosti sa svim zainteresovanim stranama, na primer, sa EU, vladom Rusije, Srbije i vlastima Kosova", rekao je Ban.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE