• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stižu dolari za energetsku efikasnost

Autor SRNA

Svjetska banka odobrila je danas novo finansiranje od 32 miliona američkih dolara za investiranje u energetsku efikasnost u BiH.

Investiranje u energetsku efikasnost odnosi se na renoviranje škola i bolnica širom BiH, što uključuje čistije i efikasnije grijanje, bolju izolaciju, bolje osvjetljenje i ukupno poboljšanje uslova u objektima, saopšteno je iz Svjetske banke.

Ova sredstva su dodatak na prethodni paket od 32 miliona američkih dolara koji je Svjetska banka odobrila u martu 2014. godine, a u okviru kog je u BiH obnovljeno više od 60 škola i bolnica.

Time su omogućeni bolji uslovi u školama i u bolnicama, a direktnu korist je ostvarilo više od 500.000 učenika i pacijenata.

U renoviranim objektima smanjena je potrošnja struje i do 60 odsto, što je ušteda od preko 512.000 mega-vata.

Sve to je vodilo smanjenju emisije ugljen-dioksida od 189.000 metričkih tona, što je ekvivalent zagađenju koje proizvodi oko 2.000 automobila.

BiH koristi mnogo više energije od drugih zemalja Evrope, a polovina te energije se troši u zgradama koje imaju nedostatke, poput loše izolacije, zastarjelih sistema grijanja i neadekvatnog osvjetljenja, navodi se u saopštenju.

Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuel Salinas rekao je da se javni objekti u BiH tokom zime ne griju dovoljno zbog visokih troškova.

"Hladne škole i bolnice predstavljaju loše okruženje za učenje za djecu i loše okruženje za oporavak pacijenata. Ovom investicijom poboljšavamo uslove u školama i bolnicama u BiH", rekao je Salinas.

On je istakao da ove investicije pružaju i dodatne koristi, uključujući značajno smanjenje računa za električnu energiju, kao i smanjenje zagađenja vazduha.

U BiH ima oko 7.600 javnih zgrada, odnosno 2.908 u Republici Srpskoj i 4.419 u FBiH za koje su potrebne investicije u energetsku efikasnost procijenjene na od 350 do 510 miliona evra.

Cilj ovog prijekta je poboljšanje stanja u određenim školama i bolnicama, kao i uspostavljanje mehanizma kojim se mogu mobilizovati dodatna sredstva koja bi se koristila za renoviranje većeg broja objekata.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE