• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reakcije na oslobađajuću presudu Tokiću

Autori mondo.ba Autori SRNA

Nakon što je Osnovni sud u Banjaluci danas donio oslobađajuću presudu za Sejfudina Tokića, reagovali su članovi brojnih udruženja RS.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra neprihvatljivom odluku Osnovnog suda u Banjaluci kojom su predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić oslobođeni optužbe za krivično djelo izazivanja rasne, vjerske i nacionalne mržnje zbog isticanja zastave takozvane RBiH s ljiljanima 22. maja 2015. godine u Banjaluci.

"Neprihvatljivo je da se optužbe oslobađaju Tokić i Bajrić koji su došli u Banjaluku da izazivaju nacionalnu i vjersku mržnju", rekao je Dukić Srni.

Dukić je ocijenio da se ne može ni zamisliti šta bi se dogodilo sa bilo kojim Srbinom koji bi, kojim slučajem otišao u Sarajevo sa ratnim zastavama i obilježjima Republike Srpske.

"Mislim da bi Srbin zbog izazivanja takvog sličnog incidenta u Sarajevu sigurno bio streljan, a ne oslobođen bilo kakvih optužbi u krajnjem slučaju", zaključio je Dukić.

SAVČIĆ: REAGOVATI NA PROVOKACIJE POPUT TOKIĆEVE I BAJRIĆEVE

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da više nije pitanje zakona da li će biti sankcionisani ljudi poput Sejfudina Tokića i Adnana Bajrića zbog izazivanja rasne, vjerske i nacionalne mržnje, ali da će takvo učestalo ponašanje njima sličnih sigurno izazvati reagovanje u Republici Srpskoj.

On nije želio da komentariše današnju odluku banjalučkog Osnovnog suda da oslobodi predsjednika Bošnjačkog pokreta Sejfudina Tokića i Adnana Bajrića optužbe za izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje isticanjem zastave takozvane RBiH sa ljiljanima 22. maja 2015. godine u Banjaluci.

Savčić ističe da ovakvo neprimjereno ponašanje Tokića i Bajrića predstavlja klasičnu provokaciju.

"To je ponašanje provokatora s ciljem da privuku pažnju na sebe i da izazovu reagovanje naroda ili organa vlasti Republike Srpske da bi se pokazali u nekakvom drugačijem svjetlu", rekao je Savčić Srni.

Savčić je upitao šta bi se desilo da se neko od Srba pojavi u Sarajevu sa srpskim obilježjem - grbom Nemanjića koji oni nazivaju kokardom.

RAJILIĆ: IZNENAĐUJUĆE ŠTO SU TOKIĆ I BAJRIĆ OSLOBOĐENI OPTUŽBE

Iznenađujuće je to što je banjalučki Osnovni sud oslobodio predsjednika Bošnjačkog pokreta Sejfudina Tokića i Adnana Bajrića optužbe zbog isticanja ratne zastave takozvane RBiH sa ljiljanima 22. maja 2015. godine, jer je cilj takvog ponašanja bio izazivanje nereda i remećenje javnog reda i mira u Banjaluci, smatra predsjednik Republičkog udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić.

Reagujući na to što su Tokić i Bajrić oslobođeni optužbe za krivično djelo izazivanja rasne, vjerske i nacionalne mržnje, Rajilićeva je rekla Srni da se ovaj incident dogodio tokom polaganja vijenaca na Spomenik 12 beba u centru Banjaluke, što, kako je navela, predstavlja provokaciju prema srpskom narodu.

"Pitam se šta bi se desilo da su Srbi otišli u Sarajevo sa grbom i amblemom Vojske Republike Srpske ili sa ratnom zastavom neke srpske jedinice? Mislim da živi ne bi izašli iz Sarajeva, a kamoli da nas njihov sud oslobodi takve optužbe", napominje Rajilićeva.

GRABOVAC: NEPRIHVATLJIVO OSLOBAĐANJE TOKIĆA I BAJRIĆA

Za porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske neprihvatljivo je to što je banjalučki Osnovni sud oslobodio provokatore iz FBiH Sejfudina Tokića i Adnana Bajrića, koji su sa muslimanskom ratnom zastavom došli u Banjaluku da provociraju Srpsku i srpski narod, kaže predsjednik Republičkog odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Marko Grabovac.

"Srbi u sličnoj situaciji bi sigurno bili fizički napadnuti u Sarajevu i pitanje je da li bi uopšte izvukli živu glavu", rekao je Grabovac Srni, ističući da je neprihvatljivo oslobađanje Tokića i Bajrića optužbe za krivično djelo rasne, vjerske i nacionalne mržnje zbog isticanja zastave takozvane RBiH sa ljiljanima 22. maja 2015. godine.

On napominje da pravosuđe Republike Srpske treba da brani interese Srpske i da kažnjava one koji svojim ponašanjem izazivaju nacionalnu mržnju i ponižavaju srpski narod na prostoru Srpske.

Osnovni sud u Banjaluci oslobodio je danas optužbe Tokića i Bajrića zbog isticanja ratne zastave takozvane RBiH sa ljiljanima 22. maja 2015. godine. Sud je zaključio da u novom Krivčnom zakoniku Republike Srpske ne postoji krivično djelo koje se optuženima stavlja na teret, a retroaktivna primjena Zakona u ovom slučaju nije bila moguća. 

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE