• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Nacrt budžeta - 131.615.000 KM

Autor SRNA

Skupština grada Banjaluke usvojila je danas Nacrt gradskog budžeta za iduću godinu od 131.615.000 KM i uputila ga u javnu raspravu.

 Budžet Banjaluke 2018 Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je Nacrt budžeta otprilike u istom okviru na kojem je osnovni budžet ove godine.

Radojičić je rekao da je iz budžeta za narednu godinu planiran nastavak niza projekata vodosnabdijevanja, zatim oko 800.000 KM za dogradnju i rekonstrukciju vrtića u gradu, te izgradnja novog vrtića, kao i više od milion KM za rekonstrukciju i obnovu saobraćajnica.

Prema njegovim riječima, oko 19 miliona KM planirano je za kapitalna ulaganja naredne godine.

Radojičić je napomenuo da se čeka završetak pregovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o većem kreditu po povoljnom aražmanu za iznos od 20 miliona KM u dvije tranše, u više godina povlačenja, koji bi se odnosio na vodosnabdijevanje i na mostove.

"Riječ je o kapitalnim projektima koji se ne mogu finansirati samo iz budžeta, jer su veoma veliki iznosi", naveo je Radojičić i izrazio očekivanje da bi ova sredstva mogla biti operativna u maju naredne godine.

Na sjednici gradskog parlamenta danas je usvojen i drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta, kojim je budžet za ovu godinu povećan za 2,7 miliona KM.

Radojičić je naveo da će grad ovu godinu završiti sa više od 30 miliona KM ulaganja u kapitalne projekte, što će biti jedna od rekordnih godina za Banjaluku.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić je rekao da kroz budžet za narednu godinu Gradska uprava ne zapostavlja društvenu, privrednu i razvojnu, kao i socijalnu komponentu.

On smatra da Nacrt budžeta za narednu godinu sigurno može zadovoljiti sve potrebe grada.

Talić je rekao da će se Prijedlog budžeta grada za narednu godinu naći pred odbornicima na sjednici 26. decembra.

Na današnjoj sjednici Skupštine grada donesena je odluka o nivou buke prilikom održavanja javnih manifestacija.

Odluka će do kraja februara iduće godine biti u eksperimentalnoj fazi, gdje će biti vršena mjerenja i upozoravani oni koje prekrše te normative, a od marta će, onima koji budu kršili odredbe odluke, biti izricane kazne.

Usvojeno je i niz odluka o utvrđivanju naziva 29 ulica u gradu, pa će tako će po Milunki Savić, srpskoj heroini Velikog rata i ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, biti nazvana ulica u naselju Ada.

Skupština je na današnjoj sjednici razriješila dužnosti načelnicu Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Nataliju Trivić, koja je prihvatila mandat poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a za vršioca dužnosti načelnika ovog odjeljenja postavila Nevena Stanića.

Istovremeno, odborniku PDP-a Drašku Stanivukoviću i odborniku Ujedinjene Srpske Marinku Dragišiću prestao je odbornički mandat jer su izabarani za poslanile u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U skladu sa Izbornim zakonom, u njihove klupe u gradskom parlamentu sješće sljedeći sa izborne liste lokalnih izbora iz 2016. godine.

Javna rasprava počeće sutra i trajaće do 1. decembra.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE