• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PS BiH: Preuzimanje mandata i bojkot CIK-a

Autor mondo.ba

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH prije početka konstitutvne sjednice preuzeli su dobijene mandate za naredni četvorogodišnji period u ovom zakonodavnom tijelu.

 Mandati u PS BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Izjavu o prihvatanju mandata potpisali su svi prisutni osim poslanika SDP-a koji su kazali kako iz principa ne žele preuzeti sertifikate od članova CIK-a protiv kojih podnose krivičnu prijavu. Poručili su i kako će sertifikate preuzeti naknadno.

Sertifikate nisu preuzeli ni predstavnici PDP-a. Sjednici nije prisustvovao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je ranije rekao da će ostati na poziciji gradonačelnika. To znači da će njegov mandat biti dodijeljen drugoj osobi s liste Nezavisnog bloka, prenosi Klix.ba.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ima 42 člana, od kojih se dvije trećine neposredno biraju s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

U skladu s izbornim rezultatima, s prostora Federacije BiH u novom sazivu Predstavničkog doma SDA će imati osam zastupnika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko će imati i SDP BiH. DF će imati tri zastupnika, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog zastupnika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije - PDA i A-SDA.

Iz Republike Srpske u Predstavničkom domu biće šest poslanika SNSD-a, tri SDS-liste, dva PDP-a, dok će po jednog imati DNS, Socijalistička partija i SDA.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE