• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holandija pristaje na SSP sa Srbijom, uslovno

Ako Brisel ponudi, predsednik Srbije spreman je da potpiše Sporazum sa EU. Holandija iznela "mekši" stav o tome.

 Holandija pristaje na SSP sa Srbijom, uslovno  Izvor: MONDO

Holandija je spremna da odobri potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 28. aprila, pod uslovom da se Vlada Srbije obaveže da Sporazum neće biti ratifikovan i primenjen pre ostvarenja pune saradnje sa Haškim tribunalom.

Šef holandske diplomatije Maksim Verhagen izjavio je za RTS da će prva prilika za to biti ministarski sastanak EU, 28. aprila u Luksemburgu.

Holandija je do sada blokirala pokušaje drugih članica EU da se sa Srbijom potpiše sporazum, pre nego što se haški optuženik Ratko Mladić nađe u Hagu.

A ako EU ponudi Srbiji SSP, predsednik Boris Tadić spreman je da potpiše taj dokument.

Tadić je izjavio da ne zna da li će Srbiji 28. aprila biti ponuđeno potpisivanje Sporazuma, ali da potpredsednik Vlade Božidar Đelić ima ovlašćenje da potpiše taj dokument ako to EU bude ponudila.

"Tada je veliki sastanak ministara spoljnih poslova EU i možda će biti doneta takva odluka", rekao je Tadić u sedištu DS, razgovarajući telefonom sa građanima. On je još rekao da Srbija "mora u EU" i da tom procesu "nema alternative".

Lider Demokratske stranke izjavio je ranije da će SSP sa EU, "naravno biti potpisan", jer je Vlada Srbije odlukom ovlastila svog predstavnika da ga potpiše.

"Odluka vlade je da sporazum bude potpisan i već je odredjen potpisivač tog dokumenta. Da bi neka odluka bila opovrgnuta, vlada mora drugačije da glasa. Ako DSS ima većinu na vladi neka donese drugačiju odluku", rekao je Tadić gostujući na Studiju B. On je dodao da dok god se ne opovrgne, odluka važi i istakao da, ako Srbiji uskoro bude ponudjen, SSP će biti potpisan.

Na pitanje kako tehnička vlada može da potpiše SSP, a na vladi zato što je tehnička nije prošla inicijativa za ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom, Tadić je kazao da je Skupština zbog energetskog sporazuma trebalo da zaseda, a ona to ne može, jer je raspuštena: "Skupština dok je raspuštena ne može da donosi zakone, jer nema puni legitimitet."

Najviše koristi od SSP imaće država i gradjani, jer 80 odsto tog sporazuma podrazumeva regulisanje ekonomskih odnosa sa EU, rekao je on i ocenio da Srbija ne bi trebalo da uslovljava potpisivanje SSP-a sa EU, jer sporazum priznaje celovitost Srbije.

"Gospoda iz DSS i SRS kažu jednu neverovatnu rečenicu... da će potpisati SSP tek kada nam oni priznaju celovitost države. Pa upravo sporazumom priznaju celovitost države, jer potvrdjuju Rezoluciju 1244", kazao je Tadić.

Srbija neće kao uslov za ulazak u EU priznati jednostrano proglašenu nezavinost Kosova, ako to neko od nje zatraži, naglasio je Tadić i dodao da se takav zahtev ne može postavljati, posebno zato što ne postoji opšta saglasnost u EU o Kosovu, jer ima država članica Unije koje nisu i neće priznati nezavinost pokrajine.

Dodao je da je medjunarodna obaveza Srbije saradnja sa Haškim tribunalom i ocenio da će ona "ići teško" posle oslobadjajuće presude Ramušu Haradinaju. "Imamo zakon koji smo usvojili o saradnji s Haškim tribunalom. Ako ne poštujemo svoje zakone i medjunarodne obaveze, ne možete se pozivati na to da ste pravna država i ne možete očekivati da vas medjunarodno pravo štiti u nekim drugim odnosima kao što je Kosovo i Metohija unutar granica Srbije", kazao je Tadić i dodao da se "Srbija nalazi pred teškim okolnostima i da svet nije baš pravedan".

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE