• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Donjoj Gradini izložba o žrtvama holokausta

Autor SRNA

U Javnoj ustanovi Spomen-područje “Donja Gradina” danas je otvorena izložba autora Mirka Dimića pod nazivom “Kozarska Dubica – mjesto zločina genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945. godine”.

Izložbu, koja je postavljena povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, otvorila je pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

Ona je istakla da izučavanje i prezentacija istorijske građe i sjećanje na genocid i Holokaust nije samo civilizacijski dug prema žrtvama već i važan činilac u oblikovanju budućnosti.

"Današnja izložba fotografijama i dokumetima svjedoči o strašnim stradanjima stanovništva Kozarske Dubice u vrijeme NDH, a sama Donja Gradina je najveće stratište koncentracionog logora Jasenovac i sve žrtve koje su stradale na strašan način u vrijeme NDH zaslužuju da ih se sjetimo na ovaj dan", rekla je Đakovićeva novinarima.

Ona je dodala da je važno da se mlađim generacijama prenese tradicija čuvanja sjećanja na žrtve kako se takav zločin više nikada i nigdje ne bi ponovio.

Đakovićeva je dodala da je s tim ciljem potrebno da se u Donjoj Gradini izgradi memorijalni kompleks Spomen-područja “Donja Gradina.”

Preživjeli Holokausta položili cvijeće u Aušvicu

"Svi treba da damo sve od sebe da bismo taj posao doveli do kraja. Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je prošle godine izabralo idejno rješenje za izgradnju Spomen-područja `Donja Gradina`, a ove godine je Vlada Srpske obezbjedila dodatnih 500.000 KM kako bismo završili proceduru izbora glavnog tehničkog projekta i izvođača radova", precizirala je Đakovićeva.

Ona je dodala da, zajedno sa Javnom ustanovom Spomen-područje “Donja Gradina”, nadležno ministarstvo završava pripremu kompletne dokumentacije koja je potrebna da bi se krenulo u sam postupak i naglasila da je to civilizacijski dug prema žrvama koje su stradale u sistemu koncentracionog logora Jasenovac.

Autor izložbe, kustos i istoričar Mirko Dimić, rekao je da je Holokaust u suštini zločin genocida i ono što veže srpski i jevrejski narod tokom Drugog svjetskog rata.

"Nad srpskim stanovništvom u NDH je izvršen upravo taj zločin genocida u periodu od 1941. do 1945. godine, kako je definisan po konvenciji Ujedinjenih nacija iz 1948. godine, a Kozarska Dubica je zapravo samo jedan od najpoznatijih primjera tog zločina genocida", rekao je Dimić.

On je podsjetio da je u Kozarskoj Dubici, na prostoru od oko 500 kilometara kvadratnih stradalo ukupno, ne samo u logorima, između 17.000 i 18.000 žrtva.

"To govori da je stradalo više od 53 odsto lokalnog stanovništva, a najviše u koncentracionom logoru Jasenovac i čitavom nizu drugih masovnih stratišta na širem području opštine Kozarska Dubica", rekao je Dimić.

Izložba pod nazivom “Kozarska Dubica – mjesto zločina genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945. godine” sastoji se iz više dijelova, hronološki je poredana po godinama, a u uvodu govori o osnivanju NDH, donošenju zakonodavstva i ključnim momentima za genocid koji će se kasnije dogoditi.

Cvijanović: Njegovati sjećanja na žrtve holokausta

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta da se takva sjećanja moraju njegovati i izvlačiti pouke šta je dobro, a šta zlo. Cvijanovićeva je ukazala na važnost sjećanja na sve žrtve posebno kada je riječ o Holokaustu i velikim stradanjima i u doba fašizma ili rastućeg nacizma, kao i svih ideologija koje su očito bile naopake, destruktivne i pokazale najgore lice koje može da se pokaže. "Moramo njegovati sjećanje na žrtve, moramo cijeniti ono što je bilo u prošlosti, moramo iz toga uvijek izvlačiti pouke da znamo šta je to dobro, a šta je zlo", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Zainteresovani posjetioci izložbu u narednih mjesec dana mogu da pogledaju u izložbenoj sali Spomen-područja “Donja Gradina”.

Generalna skupština UN je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milione žrtava stradalih u Holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. januar – dan kada su jedinice Crvene armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, cvijeće na spomen-obilježje u Spomen-području “Donja Gradina” danas je položio poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac i članovi Opštinskog odbora DNS-a Kozarska Dubica.

Banjac je izjavio danas da je najveći zločin u istoriji Balkana počinjen u logoru Jasenovac i na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u Drugom svjetskom ratu.

Banjac, koji je danas u Spomen-području "Donja Gradina" položio vijenac povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrve Holokausta, kaže da se srpski narod nalazi na drugom mjestu po broju stradalih u logorima u Drugom svjetskom ratu.

On je naglasio da su u Jasenovcu i Donjoj Gradini ljudi ubijani samo zato što su bili Srbi, druge nacije i vjere, zato što su pisali drugačijim pismom i govorili srpskim jezikom.

"U sistemu koncentracionog logora Jasenovac bio je jedini logor za djecu u Drugom svjetskom ratu i važno je da to govorimo svake godine sve više i više", rekao je Banjac.

On je dodao da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Javna ustanova Spomen-područje "Donja Gradina" moraju da organizuju što više događaja i izložbi o stradanju srpskog naroda na području opštine Kozarska Dubica, ali i na cijelom Balkanu, posebno na područjima današnje Republike Srpske, koja su nekad bila u sastavu NDH.

"Koljači NDH su ovdje počinili zvjerske zločine, zločine neviđene u to vrijeme, a i do dana današnjeg. Moramo na to podsjećamo iz dana u dan, pogotovo sada kada Hrvatska počinje da negira najveći zločin koji je ikad počinjen na Balkanu", naglasio je Banjac.

On kaže da je Njemačka priznala zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu i da je isplatila mnogo odštete, a da jedino politički predstavnici Hrvatske negiraju da je u Jasenovcu i Donjoj Gradini počinjen zločin, a neki čak ismijavaju ovo mjesto.

Banjac ističe da iz tog razloga predstavnici srpskog naroda moraju da učine sve kako istina ne bi bila zaboravljena.

On je izrazio očekivanje da će u saradnji Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije uskoro biti izgrađen Memorijalni kompleks "Donja Gradina". "Ovo je sveto mjesto za sve Srbe, bez obzira gdje se oni nalazili", zaključio je Banjac.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE