• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nema trajne zabrane okupljanja na Trgu Krajine"

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kazao je danas u Narodnoj skupštini RS da ne postoji trajna zabrana okupljanja građana na Trgu Krajine u Banjaluci.

 "Nema trajne zabrane okupljanja na Trgu Krajine" Izvor: Žarko Marković/MONDO
Izvor: Žarko Marković/MONDO

Lukač je, odgovarajući na pitanje poslanika PDP-a Draška Stanivukovića u Narodnoj skupštini RS, a u vezi zabrane okupljanja grupe "Pravda za Davida" na ovom mjestu, istakao da su takve informacije u domenu špekulacija.

Stanivuković je tražio od Lukača da mu pojasni da osnovu kojeg akta je propisana "trajna i univerzalna zabrana koja nekoj grupi nešto zabranjuje".

"Na osnovu čega je MUP RS donio takvu odluku. Zakon i ustav ne poznaju takvu kategoriju, jer građani imaju pravo na mirno javno okupljanje", rekao je Stanivuković.

Ministar Lukač je kazao da takvo rješenje nije i ne može da bude doneseno jer zakon to ne predviđa.

"Nema nikakve trajne zabrane. To je špekulacija koja je izmišljena. MUP će u skladu sa zakonom zabraniti okupljanje za koji je organizator podnio zahjtev. Ovdje nije podnesen nikakav zahtjev. Drugo, MUP će zabraniti okupljanje koje nije prijavljeno u skladu sa zakonom, naročito ako ono narušava javni red i mir. Vi gospodine Stanivukoviću, najbolje znate kako je to veče i u kojem obliku narušen javni red i mir u Banjaluci", kazao je Lukač, aludirajući na dešavanja u ovom gradu 30. decembra prošle godine.

On je ocijenio da su građani bili "onemogućeni da normalno žive", kao i da su neki bili fizički ugroženi, te da je napravljen niz prekršaja i krivičnih djela.

Stanivuković mu je odgovorio da su fizički bili ugroženi "samo oni koje je policija ugrozila".

Lukač je danas odgovarao i na pitanje poslanika SDS-a Nebojše Vukanovića, a koje je isto bilo u vezi grupe „Pravda za Davida“, te spornih dešavanja u centru Banjaluke krajem prošle godine, prvenstveno 30. decembra.

Lukač je podvukao da policajci „nisu tukli djecu“, odgovarajući na Vukanovićevo pitanje da li su identifikovani policajci koji se vide na snimcima kako „tuku nedužni narod, djecu i starice“.

"Postoje snimci o svemu što se dešavalo na Trgu Krajine. A postoji i snimak o kojem se ne priča. Ko to i u kojoj državi ima pravo da tuče policajca na zemlji i udara ga nogama. Tada smo mogli da pošaljemo silu policije da polomi te nasilnike, ali nismo. Nismo čak ni tada, kada su udarali policajca na zemlji. Da se to desilo u Americi, policajac bi mogao da izvadi pištolj i puca po njima, i ne bi sigurno bio osuđen", rekao je Lukač.

Ponovio je da policajci MUP-a RS nisu primijenili prekomjernu silu, te podvukao da će odgovarati svi za koje se utvrdi prekršajna ili krivična odgovornost, bilo da su u pitanju „nasilnici“, policajci ili poslanici.

Policija privela dvije osobe na Trgu Krajine

Policija zabranila okupljanja "Pravde za Davida"

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE