• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD: Komisija za Srebrenicu ne služi istini

Autori mondo.ba Autori Tanjug

Ambasada SAD u BiH tvrdi da formiranje nove komisije za Srebrenicu ne služi priznavanju istine ili promovisanju pomirenja.

To je za N1 rečeno u Kancelariji za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH povodom odluke Vlade RS o formiranju komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

"Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju zaključili su da je u Srebrenici počinjen genocid. Potrebno je da svi poštuju ove sudske odluke, hrabro se suoče s prošlošću i prihvate istinu, bez obzira koliko je ona bolna", navode u ambasadi.

Kako ističu, ambasada podržava izjavu Veća za implementaciju mira iz decembra 2018. godine, "koja je osudila zaključak Narodne skupštine RS o odbacivanju izvještaja iz 2004. godine".

"Formiranje nove komisije za Srebrenicu ne služi priznavanju istine ili promovisanju pomirenja", poručuju u ambasadi.

Iz ambasade napominju i da, bez obzira na etničku pripadnost, sve žrtve rata zaslužuju da se pronađe istina i zadovolji pravda.

"Kao najveći masakar počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i zločin protiv cjelokupnog čovječanstva, genocid u Srebrenici se nikada ne smije zaboraviti i nikada se ne smije minimizirati. Isto vrijedi za sve zločine počinjene tokom rata u BiH", dodaju u ambasadi.

Vlada Republike Srpske imenovala je juče članove međunarodnih i nezavisnih tijela - Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao da će Centar pružiti potpunu administrativno-tehničku i finansijsku podršku radu komisija i dodao da su članovi komisija iz 12 zemalja, da je predsjedavajući Komisije za Srebrenicu Gideon Grajf, a za Sarajevo stručnjak iz Izraela Rafel Izraeli.

On je naveo da će komisija za Sarajevo imati sedam članova, a za Srebrenicu devet, kao i da će konstitutivne sjednice ovih komisija biti održane krajem marta ili početkom aprila.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hj

Da a vi ko služite svrsi,istini itd.Naj bolje to zna, narod koji je osjetio a taj narod su SRBI.

Jh

Služila bi svrsi,kada bi ostala,ta lažna i na silu,priznata neistina.Zato se i traži, prava istina,da se utvrdi,bez ikakve sile.

Laufer

Istina je kako vi kazete... Vi ste gomila lazova i prevaranata...od vasih lazi,prevara mnogi narodi su krvlju platili vase istine... Korumpurani po novom dobije se novac za lobiranje....Cega se plasite ...istine jel se nje plasite..polako propadate..sve manje cete moci da upravljate svijetom

MONDO REPORTAŽE