• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Srpsku bi priznalo deset država

Autor SRNA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će, ukoliko Ustavni sud te zemlje usvoji inicijativu o promjeni imena Republike Srpske, "u Republici Srpskoj sjesti i doneti odluku o svom statusu", i da je on za nezavisnost.

On je, gostujući u emisiji Upitnik Radio televizije Srbije, rekao da je stav vlasti i opozicije u RS da se donese oduka o statusu, ako inicijativa Stranke demokratske akcije dođe na razmatranje pred Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Raspisaćemo referendum i odvojiti se od Bosne, rekao je Dodik, navodeći da bi taj potez imao podršku bar desetak država.

On je rekao da računa na reakciju Amerike i Evropske unije, ali da bi taj potez bio zapravo reakcija RS.

Dodik je rekao i da će se rješenje za Kosovo odraziti i na Republiku Srpsku jer "ako neko dobije pravo da kaže kako donosi odluku o otcjepljenju Kosova od Srbije, zašto to prvo ne bi imao i neko drugi".

"Ako je nekom prihvaćeno to pravo, mi smatramo da možemo da se pozivamo na to i mi ćemo se pozvati na to pravo", rekao je Dodik.

On je rekao da je RS odlukom njene Skupštine "onog momenta kad se Kosovo samoproglasilo nezavisnim" rekla da kad Kosovo uđe u Ujedinjene nacije, to znači i pravo RS da se odvoji.

Kako je ocijenio, u takvoj konstelaciji "ni Hrvati u Bosni neće propusti priliku da se odvoje", a i Bošnjaci će shvatiti da je i za njih to najbolje.

On smatra da ne može da dođe do rata u Bosni, dodajući da bi se vojska i SIPA odmah "raspali", dok kantonalna policija ne može preko entitetske granice.

Visoki predstavnik kradljivac prava

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da Ustav Srpske treba da bude poboljšan u nekim stvarima i ojačan zato što su Srpskoj intervencijama visokog predstavnika u BiH oduzeten neke nadležnosti.

"Visoki predstavnik u BiH intervenisao je u Ustav sa tridesetak amandmana, mijenjajući njegovu suštinu", rekao je Dodik večeras za RTS i istakao da je Republika Srpska narodni projekat, te podsjetio da je on kao poslanik prisustvovao donošenju njenog Ustava 1992. godine.

On je naglasio da je visoki predstavnik kradljivac prava Srpske, ali da nije uspio da razgradi i ukine Republiku Srpsku, niti da izgradi BiH.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik je sada u BiH samo za, kako oni to kažu, ne daj Bože, ako dođe do razgradnje BiH da to spriječe.

"Naravno, neće ni to moći da spriječe. Ukoliko se u BiH ne postigne konsenzus, neće tu pomoći ni visoki predstavnik", dodao je Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je istakao da institucija visokog predstavnika ne može imati podršku Republike Srpske, posebno ne nekadašnji visoki predstavanik Pedi Ešdaun koji je djelimično i uspio da devastira poziciju Srpske.

Dodik je naglasio da je dobio političku podršku naroda za mjesto u Predsjedništvu BiH, čija je pozicija devastirana, takođe, odlukama visokog predstavnika.

Govoreći o formiranju vlasti u BiH, Dodik je istakao da je Republika Srpska sa svoje strane učinila sve, kao i Hrvati, a da se čeka samo bošnjačka politička struktura koja stalno spekuliše i nešto čeka.

On je ocijenio da bošnjački političari žele da sačuvaju postojeću strukturu Savjeta ministara, te istakao da time rizikuju da blokiraju svu zemlju.

Dodik je istakao da je u Predsjedništvo BiH izabran voljom srpskog naroda da ojača poziciju Republike Srpske u BiH.

On je ponovio da Republika Srpska traži da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma, odnosno da se poštuje Ustav BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE