• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upitnik EK: Kako su to radile komšije, a kako mi?

Autor mondo.ba

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uručio je danas u Briselu odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije predstavnicima EU. Ovo je već drugi put da BiH svečano predaje odgovore na pitanja

 Upitnik EK: Kako su to radile komšije, a kako mi? Izvor: MONDO/Ilustracija
Izvor: MONDO/Ilustracija

Dodik je odgovore predao evropskom komesaru za politiku proširenja Johanes Hanu i visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i sigurnosnu politiku Federiki Mogerini.

To je drugi put da su se Dodik i Han sreli skoro istim povodom. U februaru 2018. u Sarajevu su u svečnoj atmosferi predati odgovori na upitnik Žan Klodu Junkeru, predsjedniku Evropske komisije. 

Odgovore su uručili tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

Ceremoniji predaje odgovora u Predsjedništvu BiH prisustvovali su brojni predstavnici domaćih organa vlasti, uključujući i Dodika koji je tada bio predsjednik Srpske, premijera FBiH Fadila Novalića i ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande. U službenu posjetu BiH i po odgovore stigao je tada i Han.

BiH je upitnik sa 3.242 pitanja dobila 9. decembra 2016. godine i rok za predaju odgovora ''probijala'' nekoliko puta, završivši posao u februaru 2018. 

Odgovore na dodatnih 655 pitanja zatražila je Evropska komisija kao pojašnjenje odgovora na prvobitnih 3.242 pitanja iz Upitnika. I na dodatna 23 pitanja odgovoreno je nepotpuno jer zvaničnici BiH nisu uspjeli da usaglase odgovore. Za 22 pitanja i jedno potpitanje usuglašen je odgovor koji glasi: "Nismo u mogućnosti u ovom trenutku da dostavimo odgovor na ovo pitanje zbog nedostatka sveobuhvatnih informacija".

Hrvatska odgovorila za tri mjeseca, Srbija za dva

Kako bismo ilustrovali u kojoj je BiH fazi na putu ka EU, sada kada je svečano predala i dodatne odgovore na Upitnik Evropske komisije, pogledajmo kako i kada su to uradile komšijske zemlje.

Hrvatska je na Upitnik Evropske komisije odgovorila 2003. godine, a u Evropsku uniju je primljena 2013. godine, deset godina nakon predaje upitnika.

Hrvatska je dobila 4.560 pitanja Evropske komisije i na njih je odgovorila za tri mjeseca.

Srbija je odgovore na Upitnik Evropske komisije Briselu predala krajem 2011. godine.

U Beograd je stiglo 2.483 pitanja na koje je odgovoreno za dva mjeseca i osam dana. Srbija je 1. marta 2012. godine postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a krajem juna 2013. godine Evropski savjet usvojio je preporuku Komisije da otvori pregovore sa Srbijom.

Crna Gora je pitanja primila 22. jula 2009, a odgovorili su 9. novembra 2009. godine. Pregovore je započela u junu 2012. godine.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE