• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik otvorio Sajam privrede u Mostaru

Autori mondo.ba Autori Fena

Svečano je otvoren dvadeset drugi Međunarodni sajam privrede - Mostar 2019. koji će u pet dana trajanja okupiti izlagače iz tridesetak zemalja svijeta iz svih oblasti privrede.

Sajam je otvorenim proglasio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je istakao značaj manifestacije, kazavši kako je to mjesto gdje se susreću privrednici kako bi napravili dobre poslovne aranžmane.

Riječima dobrodošlice prisutnima su se obratili i direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak te potpredsjednik Kineskog savjeta za promociju međunarodne trgovine Zhang Shenfeng.

Svečanost otvaranja okupila je brojna domaća i inostrana izaslanstva političkog, ekonomskog, društvenog, kulturnog i vjerskog života, među kojima su bili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar ekonomije Republike Hrvatske Darko Horvat, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara itd.

Zemlja partner ovogodišnje manifestacije Narodna Republika Kina, kojoj je ovo drugo partnerstvo na mostarskoj izložbi, a na kojoj će predstaviti svoju ekonomiju, kao i bogatu kulturu.

Mostarski sajam, jedna od najznačajnijih i najposjećenijih privrednih manifestacija u regiji, održavaće se do 13. aprila u Slobodnoj zoni Hercegovine, na 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora.

Izložba je to opšteg tipa na kojoj se tradicionalno predstavljaju privredni subjekti iz skoro svih grana ekonomije, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim IT sektor i elektroindustrija.

Sastavni dio Mostarskog sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije: Sajam turizma na kojem se promovišu autohtona domaća vina i turistička ponuda, te Sajam knjige i grafičke industrije. Tradicionalno, u sklopu Mostarskog sajma biće nagrađeni i najuspješniji vinari.

Sajam je takođe mjesto održavanja bilateralnih političkih razgovora, ekonomskih konferencija, skupova, prezentacija i gastronomskih takmičenja. Pored poslovnog dijela, sastavni dio sajma čine i kulturno-zabavni sadržaji.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE