• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez odluke o vanrednom stanju na području USK

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Nije donesena odluka o proglašenju vanrednog stanja na području Unsko-sanskog kantona zbog migrantske krize. Sastanak nadležnih trajao je duže od tri sata.

Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je danas odluku da se dio migranata, koji predstavljaju višak u odnosu na trenutne smještajne kapacitete u prihvatnim centrima, izmjesti na novu lokaciju na Vučijaku, kao i da se angažuje dovoljan broj policijskih službenika koji će brinuti o sigurnosti u Bihaću i na području Unsko-sanskog kantona.

Suočeni sa narušavanjem sigurnosne situacije, Vlada i premijer Unsko-sanskog kantona sazvali su vanrednu sjednicu kojoj su prisustvovali i skupštinski zastupnici, predstavnici lokalnih zajednica, policije, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i zastupnici sa viših nivoa vlasti. Cilj sjednice bio je iznalaženje adekvatnog rješenja u vezi sa eskalacijom migrantske krize u ovom kantonu.

Na sastanku su donesene hitne mjere,kratkoročne i dugoročne mjere koje će biti postepeno implementirane.

Prema riječima Muje Koričića, komesara policije USK, stanje na području Bihaća i Velike Kladuše kada su u pitanju migranti se ne može više tolerisati, jer BiH ima svoje zakone koji se moraju poštovati. Zadatak policije u narednim danima je da u saradnji sa IOM-om i UNHCR-om usaglasi kućni red kako bi regulisala kretanje i boravak migranata koji borave na području ovog kantona.

Migrante iz Bihaća "sele" na Vučijak

“Jedna od mjera je i ta da se, uvažavajući odluku Gradskog vijeća Bihać, sav višak migranata u odnosu na smještajne kapacitete koji su utvrđeni u tim prihvatnim centrima, a koji se trenutno nalaze u privatnim smještajima i u neposrednoj blizini prihvatnih centara, izmjeste na novu lokaciju Vučijak. Takođe, jedna od mjera koja se mora hitno provesti, a u zaduženju je Uprave policije, jeste da se anagažuje dovoljan broj policijskih službenika, a po potrebi i pripadnici drugih policijskih agencija. Sve ostalo što bude neophodno, Uprava policije će u skladu sa odlukama i zaključcima Vlade USK uraditi, sva logistička podrška za ove aktivnosti biće osigurana od strane Vlade USK i lokalnih zajednica”, kazao je Koričić.

Premijer USK Mustafa Ružnić je naglasio da Vlada USK ipak neće ići u proglašenje vanrednog stanja i poduzimaće sve mjere kako bi se stanje u kantonu održalo na zadovoljavajućem nivou. Jedna od mjera biće i zatvaranje svih privatnih smještaja koji pružaju usluge smještaja migrantima koji nemaju dokumentaciju koju bi trebali imati.

“Oglasićemo se i prema Pošti BiH da se onemogući isporuka novca migrantima na području našeg kantona. Poziv ćemo uputiti i Željeznicama Federacije BiH, jer nam je putem talgo voza samo od januara ove godine do danas pristiglo oko 12.000 migranata. Kada takvi migranti počine krivično djelo, sud ih ne može kazniti, jer ne zna njihov identitet. Ili, kada naruše javni red i mir unutar prihvatnih centara, Ured za strance BiH ne može da ih deportuje. Takvim načinom prevoza ugrožava se sigurnosna i zdravstvena situacija na području ovog kantona”, istako je premijer Ružnić.

Sjednici je prisustvovao i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Jasmin Emrić, koji je istako kako je danas još jednom konstantovano da se Unsko-sanski kanton još uvijek nosi sa najvećim pritiskom i nosi najveći teret migracija u BiH.

„Još uvijek se ništa nije konkretizovalo kada je u pitanju uspostava privremenog prihvatnog centra Vučijak i koristim ovu priliku da pozovem predstavnike svih političkih stranaka da potaknu svoje predstavnike da se uključe u rješavanje migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona. Moja uloga na današnjem sastanku je da prenesem zaključke i zahtjeve predstavnika ovog kantona ka višim državnim nivoima, jer dolaze nam ljetni dani kada situacija može biti znatno gora nego što je trenutno“, kazao je Emrić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić još jednom je ponovio da neće odustati od izgradnje kampa na Vučijaku i izmještanja migranata iz BIRA-e kako bi se rasteretile mjesne zajednice Hatinac, Mali i Veliki Lug.

Utrostručen priliv migranata u BiH

„Ono što sam naučio za ovih godinu i po dana jeste to da nam niko neće pomoći i da mi to moramo sami uraditi. Mi ćemo krenuti u realizaciju toga vlastitim i sredstvima Vlade USK kako bi migrantima napravili bolje uslove nego što imaju ispred BIRA-e, osigurat ćemo vodu i hranu, sve u cilju sprovođenja odluke Gradskog vijeća da se migranti maknu iz urbanih dijelova grada“, kazao je Fazlić i otkrio kako mu je šef delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunar-Vigemark na sastanku u petak rekao da institucije i organizacije Evropske unije ne podržavaju novu lokaciju na Vučijaku.

Prema riječima Pitera Van Der Auveraerta, IOM još uvijek nema dozvolu donatora u vezi s finansijskom pomoći u izgradnju novog kampa za migrante na Vučijaku, te istakao da je glavni problem u posljednje vrijeme nepropusnost hrvatske granice, zbog čega veliki broj migranata ostaje u Unsko-sanskom kantonu.

“Mislim da nam treba još neki centar, koji se neće nalaziti u Unsko-sanskom kantonu, jer ako ga ne budemo imali, situacija će biti kritičnija. Mi podržavamo poziv premijera i vlasti Unsko-sanskog kantona da se iznađe smještajni kapacitet van ovog kantona”, kazao je Van Der Auveraerta.

Podsjećamo, komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić juče je najavio da će predložiti uvođenje vanrednog stanja, koje podrazumijeva i policijski čas, ukoliko se ozbiljno ne pristupi problemu migrantske krize.

Tuča migranata kod vrtića, jedan izboden

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE