• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SSP sa Srbijom zavisi od konsenzusa u EU

Dok se u Srbiji "lome koplja" oko pitanja da li bi trebalo potpisati Sporazum sa EU, u Briselu se ne zna ni da li će to Srbiji uopšte biti ponuđeno.

 SSP sa Srbijom zavisi od konsenzusa u EU Izvor: MONDO

Evropska komisija je spremna da odmah potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom, a da se uslov pune saradnje s Haškim tribunalom prebaci na proces ratifikacije sporazuma, ali to zavisi od konsenzusa među članicama EU, izjavila je Tanjugu u Briselu Kristina Nađ, portparol evropskog komesara za proširenje Olija Rena.

"Komesar Ren ima jasan stav da je EK spremna da potpiše SSP, pod uslovom da uslov pune saradnje (sa Tribunalom) ostane za proces ratifikacije sporazuma", izjavila je Nađova.

S druge strane, navela je ona, komesar Ren podseća da je za "potpisivanje sporazuma potreban konsenzus među članicama EU".

Nađova je rekla da ne želi da komentariše predstojeću posetu Beogradu glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, koji bi 17.aprila, prvi put od preuzimanja dužnosti, trebalo da dođe u Srbiju.

Izvori Tanjuga u EK ističu da u Brisel nije stigla nikakva potvrda da je Holandija promenila svoj stav o suprostavljanju potpisivanju SSP zbog toga što Srbija nije ostvarila punu saradnju sa Tribunalom.

"EK ima jasan stav o ovom pitanju još od januara…potpisivanje sada ne zavisi od nas, već od onih koji se tome protive", naglašavaju Tanjugovi izvori, dodajući da nemaju potvrdu da se Holandiji u njenom stavu pridružila još neka zemlja članica EU.

O pitanju (ne)potpisivanja SSP i danas se "lome koplja" na predizbornoj političkoj sceni. Iz redova Demokratske stranke Srbije poručuju da će sprečiti potpisivanje, dok Demokratska stranka ne vidi prepreke da se Sporazum što pre potpiše.

Predsednik Srbije i lider DS Boris Tadić izjavio je da bi SSP trebalo potpisati što pre, i upozorio da bi svako drugačije strateško opredeljenje moglo imati katastrofalne posledice po Srbiju.

DS je podsetila da je vlada na čijem čelu je bio lider DSS Vojislav Koštunica sporazum pregovarala u dva mandata i parafirala, kao i da je Vlada Srbije donela odluku da on treba da bude potpisan.

Vojislav Koštunica ocenio je da eventualno potpisivanje sporazuma sa Evropskom unijom 28. aprila ne bi imalo nikakvu vrednost, niti bi proizvelo bilo kakvu obavezu za Srbiju kao državu.

Predsednik Pokrajinskog odbora DSS Vojvodine Zoran Lončar izjavio je da postoje prvni mehanizmi kojima bi se sprečilo nezakonito potpisivanje SSP.

OPŠIRNIJE O (PREDIZBORNOJ) DEBATI O OVOJ TEMI U KATEGORIJI "IZBORI 2008".

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE