• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Švedska pomaže oko zagađenja u Incelu?

Autor Fena

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, iako nije direktno nadležno, preduzima sve aktivnosti da se zagađenje u poslovnoj zoni „Incel“ što prije sanira.

 Banjaluka: Švedska pomaže oko zagađenja u Incelu? Izvor: Mondo/Vlada RS
Izvor: Mondo/Vlada RS

To zahtjeva, kako napominju, hitan multisektorski pristup i inervenciju, a u taj proces treba da se uključe svi akteri - od republičkih institucija, grada Banjaluke, do vlasnika objekata u Poslovnoj zoni "Incel".

Evropska komisija je još 2005. godine izdvojila sredstva i uradila analizu prisustva PCB-a i teških metala na nekoliko lokacija u BiH, između ostalog, i na području "Incela".

"Taj izvještaj je iste godine dostavljen svim institucijama i ostaje nepoznanica zbog čega niko tada nije reagovao i preduzeo odgovarajuće aktivnosti. Smatramo da se problem zagađenja na području današnje Poslovne zone 'Incel', trebalo baviti odmah po prestanku rada nekadašnjeg giganta, imajući u vidu da su tu nekada proizvodila vodeća preduzeća u oblasti hemijske industrije", saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Resorna ministarka Srebrenka Golić istakla je da je Švedska obećala pomoć u rješavanju ovog problema.

"Imajući u vidu da Švedska ima veliko iskustvo u upravljanju opasnim otpadom i sanaciji zagađenih lokacija, ja sam iskoristila dobre odnose sa ambasadom Švedske, koje smo mi kao Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ostvarili kroz niz zajedničkih projekata, i tražila da nam oni pomognu. Prošle sedmice sam bila na sastanku sa švedskim ambasadorom u BiH i dobila sam obećanja da će nam Vlada Švedske kroz određena finansijska sredstva pomoći u rješavanju problema sa piralenom i teškim metalima u Poslovnoj zoni 'Incel'," dodala je Golić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE