• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najljepša vožnja do mora vodi preko Bosne

Do Jadrana je najljepši put kroz Bosnu - putarinu ne naplaćuju, cijene u kafanama su niže, a i gorivo je jeftinije.

 Najljepša vožnja do mora vodi preko Bosne Izvor: MONDO

Putovanje u odlasku i povratku na Jadran preko Republike Srpske, naročito danju, pravo je zadovoljstvo za turiste ma odakle oni dolazili, bez obzira na to da li ovdašnje drumove koriste prvi ili 101. put.

U Crnoj Gori se za mali dio puta od Herceg Novog do granice sa BiH naplaćuje putarinu od tri evra u oba smjera.

Tako nešto ne postoji na dijelu puta od granice sa Crnom Gorom do Trebinja, pišu "Novosti". Cijene goriva su takođe niže - najviše dve konvertibilne marke po litru, od supera do evrodizela. Zato turisti, čim pođu iz Srbije i kad se vraćaju iz Crne Gore, u RS i BiH uglavnom gorivo sipaju na ovdašnjim pumpama.

Na pumpama, u prodavnicama i restoranima kraj puta, osoblje je ljubazno, a i cijene su znatno niže nego u Crnoj Gori, a oni koji pazare za više od 100 KM, pod uslovom da nije riječ o takozvanoj akciznoj robi, mogu da računaju i na povrat poreza na dodatu vrijednost, koji u BiH iznosi 17 odsto.

To je, uz niže cijene goriva i druge robe, svojevrstan šoping "u prolazu".

Na putu kroz BiH pred vozačima je sjajan drum, ako se izuzme deo dugačak 7,1 kilometar od Čemernog ka Tjentištu. Ta deonica je, međutim, dobro obilježena, i vozači, pošto je prebrode, opet nailaze na odličan kolovoz i uživanje u lijepim predjelima. A, ljepota je, zaista, u izobilju, počev od Bilećkog jezera i jezera Vrba, gdje se prolaznici zaustavljaju da se odmore i rashlade.

Za mnoge je atraktivna i kasarna u Bileći, gdje je nekad bila čuvena Škola rezervnih pješadijskih oficira JNA, a sad je u njoj tek poneki vojnik i starešina Oružanih snaga BiH. U nastavku putovanja iz Crne Gore slede krasote Sutjeske i okoline, Tjentišta, Drine, pa sve do Romanije, gdje, uz mnogo toga, prolaznike očekuje kraj puta ponuda tek vrcanog meda sa livada koje su čiste kao suza ili romanijska voda.

Sokolac je jedno od mjesta koje mnogi turisti, sve češće, ne žele da zaobiđu, jer, osim ljepota, ima dobru ugostiteljsku ponudu u picerijema, hotelima, motelima i kafanama, gdje su cijene gotovo duplo niže od onih na moru, što je, poslije troška na Jadranu, veliko osvježenje i zadovoljstvo.

Na ulasku na područje opštine Foča, iz pravca Gacka, ekipe "Romanija puteva" rade na uređenju tunela, pa su mogući povremeni zastoji u saobraćaju, ali ne dugi, što ne važi za one vozače koji voze noću, kada nema radova. Slično je i uz Drinu, kod Zvornika, gdje se takođe uređuju tuneli.

(MONDO)



Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE