• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema pauze za Karadžića!

Haški tribunal odbio je zahtjev bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića da za tri sedmice odgodi nastavak suđenja.

 Nema pauze za Karadžića! Izvor: MONDO

On traži pauzu kako bi preslušao audio materijal razgovora sa zvaničnicima Srbije i RS, koje je snimao Ratko Mladić.

Karadžićev pravni savjetnik Goran Petronijević rekao je da je zahtjev odbijen uz objašnjenje da sada to nije bitno za ovu fazu postupka, tako da će se Karadžić pojaviti sutra u nastavku suđenja.

Komentarišući najavu da će se u nastavku suđenja pojaviti i stručnjak za minobacačke granate Ričard Higs, Petronijević je rekao da se pretpostavlja da će on svjedočiti o eksploziji na sarajevskom pijaci Markale, ali da odbrana očekuje da će pobiti njegovo svjedočenje.

"Očekujemo da će Karadžić uspeti da pobije njegovo svedočenje u tom delu, a pogotovo kada budemo iznosili odbranu. Zadatak je da se u ovoj fazi poljuljaju njihovi dosadašnji nalazi, da se pokaže da oni nisu relevantni, da nisu stručni i da ima mnogo šupljina u njihovim nalazima", rekao je Petronijević.
On je naveo da ne može da govori o sadržaju Mladićevih snimaka, koji su dostavljeni Karadžiću.

Karadžić je prošle sedmice zatražio od suda u Hagu pauzu od tri sedmice, nakon što je dobio od tužilaštva 93 audio kasete, 10 video kaseta i osam diskova sa video zapisima, zaplijenjenih tokom pretresa Mladićevog stana, prošle godine u Beogradu.

Mladić je te razgovore, koje je vodio sa vojnim i civilnim zvaničnicima Srbije i RS, snimao tajno, a ovi razgovori će, kako je najavljeno u Hagu, biti korišćeni kao izuzetno važni dokazi u nekoliko procesa pred ovim sudom.
 Zahtjevu Karadžića za tronedeljnu pauzu usprotivilo i haško tužilaštvo zbog nepružanja dokaza da bi eventualno odlaganje suđenja bilo u interesu pravde.

 Karadžić je u dvije tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još sedam opština BiH, a u devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, teror i nezakonite napade na civile i uzimanje medjunarodnih talaca tokom rata u BiH od 1992 do 1995. godine.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE