• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevski mikroskop za Sadamove žrtve

Laboratorija Međunarodne komisije za nestale osobe ima zadatak da pomogne Iračanima da identifikuju žrtve režima ali i kasnijih osvetničkih ubistava.

 Sarajevski mikroskop za Sadamove žrtve Izvor: MONDO

Istraživači iz sarajevske laboratorije su, upoređivanjem DNK iz kostiju pronađenih u masovnim grobnicama sa genetskim materijalom uzetim od živih rođaka, uspjeli da identifikuju žrtve ratova na Balkanu 90-ih godina, režima Avgusta Pinočea u Čileu, tajfuna Frank na Filipinima, uragana Katrina u Lujzijani i cunamija u Aziji u decembru 2004. godine, javio je AP.

Tim od šest stručnjaka sarajevske laboratorije već dvije godine obučava iračke forenzičke arheologe, antropologe, medicinske sestre i druge stručnjake kako da prikupljaju uzorke krvi, vade DNK, vrše iskopavanja kostiju iz masovnih grobnica i otvaraju laboratorije u Iraku.

Softver koji je Međunarodna komisija za nestale osobe napravila upravo se prevodi na arapski i kurdski jezik.

Neke od žrtava na čiju identifikaciju se čeka ubijene su još u iransko-iračkom ratu 80-ih godina, neke su Kurdi ubijeni zbog etničke pripadnosti, šiiti masakrirani zbog svoje vjere, ili suniti eliminisani zbog političkih stavova.

Irački zvaničnici procjenjuju da se u masovnim grobnicama širom Iraka nalazi 350.000 tijela, a organizacije za ljudska prava navode da bi ta cifra mogla iznositi čak blizu milion, javio je AP.

Ako se ispostavi da su procjene organizacija za ljudska prava tačne, razmjere zločina protiv čovječnosti u Iraku nadmašiće samo genocid u Ruandi 1994, Pol Potova kambodžanska polja smrti 70-ih godina i nacistički holokaust iz Drugog svjetskog rata, navedeno je u izvještaju Američke agencije za međunarodni razvoj iz 2004.

Velikom broju žrtava Sadamovog režima treba dodati i nepoznati broj masovnih grobnica u koje su bačene žrtve osvetničkih ubistava u postsadamovom periodu kada su suniti, šiiti i suparničke političke frakcije koristile haos u zemlji za poravnavanje računa.

Ali, možda će proći decenije prije nego što kosti iz masovnih grobnica u Iraku dobiju imena, naveo je AP.

U Bosni su dvije trećine žrtava - ukupno 20.000 grupa posmrtnih ostataka - pronađene i identifikovane, a oko 10.000 osoba i dalje se vode kao nestale.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE